Mainos

YK:n rooli vahvistuisi vain hiukan uudessa Irak-päätöslauselmassa

Yhdysvaltain esittelemä uusi Irak- päätöslauselmaehdotus on saanut kriittisen vastaanoton. Yhdysvallat ja Britannia määritellään päätöslauselmaehdotuksessa vastuullisiksi Irakin hallinnosta.

Yhdysvaltain muille YK:n turvallisuusneuvoston maille esittelemä uusi Irakia koskeva päätöslauselmaehdotus on saanut kriittisen vastaanoton. Korkea-arvoisen venäjän ulkoministeriön virkamiehen mukaan sekä Venäjä että Kiina haluavat vielä suuria muutoksia Yhdysvaltain ajamaan Irak-päätöslauselmaan, joka poistaisi YK:n Irakille asettamia talouspakotteita.

- Meidän mielestämme tietyt osat päätöslauselmaehdotuksesta vaativat vielä paljon muutoksia, kertoi Venäjän apulaisulkoministeri Juri Fedotov uutistoimisto Interfaxille.

Päätöslauselmaehdostus sisältää muutamia myönnytyksiä aiempaa ehdotusta arvostelleille maille. Diplomaatit kuitenkin pitivät tuoreeltaan muutoksia lähinnä kosmeettisina.

Yhdysvallat ja Britannia määritellään päätöslauselmaehdotuksessa vastuullisiksi Irakin hallinnosta. Kaiken lisäksi nyt vuodeksi määrättävä mandaatti uudistettaisiin ehdotuksen mukaan automaattisesti, ellei turvallisuusneuvosto nimenomaan päätä toisin.

Joitakin sanamuotoja on viilattu siten, että YK:n rooli Irakissa vahvistuisi, mutta muutokset ovat pieniä. Uusia tehtäviä on muun muassa lisätty myöhemmin nimitettävän erityislähettilään toimenkuvaan - mutta ilmauksin, jotka edelleen ovat melko epämääräisiä.

Uutta on esimerkiksi se, että koordinaattoriksi kutsutulle lähettiläälle luvataan paikka neuvostossa, joka nimittää tilintarkastajat ns. kehitysrahastolle. Sen enempää valtaa koordinaattorilla ei kehitysrahaston toimintaan ole, ja tämä on merkittävää siksi, että rahastoon kerätään öljykaupasta saatavat tulot. Rahasto pysyy siis tiukasti liittouman hallussa - varat on tosin ilmoitettu käytettävän "jälleenrakennukseen ja humanitaarisiin tarkoituksiin".

Öljytulot vapautuvat vasta sitten, kun Irakilla on oma, kansainvälisesti tunnustettu hallitus. Asiantuntijoiden mukaan sen muodostaminen on vielä vuosien päässä. Samalla YK:n vuonna 1996 aloittama ns. ruokaa öljystä -ohjelma lopetetaan. Suunnitelman mukaan se loppuisi asteittain neljän kuukauden kuluessa päätöslauselman voimaantulosta.

Uutta päätöslauselmaehdotuksessa on myös se, että kehitysrahaston varoja ei voida käyttää aiemmalle hallinnolle oikeudessa määrättyjen korvausten maksamiseen tai velkojen kuittaamiseen ennen kuin Irakin oma hallitus nousee valtaan.

Irakin maksamattomien velkojen mahdollisia uudelleenjärjestelyjä tulee ehdotuksen mukaan käsitellä monenkeskisesti asiaankuuluvissa kansainvälisissä elimissä. Kuten aiemmassakin ehdotuksessa, kaikki Irakille vuonna 1990 määrätyt pakotteet purettaisiin asekaupan kieltoa lukuun ottamatta.

Yhdysvallat on ilmoittanut kieltäytyvänsä mm. Ranskan ja Venäjän ehdotuksesta purkaa pakotteet vain väliaikaisesti siihen asti, kun on varmistettu, ettei Irakissa ole joukkotuhoaseita. Joukkotuhoaseita tai YK:n asetarkastajia ei edelleenkään mainita. Sen sijaan mukaan on ympätty kauniita sanoja mm. ihmisoikeuksista sekä siitä, että irakilaisten tulisi saada itse päättää maansa poliittisesta tulevaisuudesta.

Lisäksi kaikkia maita pyydetään estämään Irakista sodan aikana varastettujen kulttuuriaarteiden kauppa ja pyrkimään siihen, että ne palautuisivat Irakiin. Päätöslauselmasta äänestettäneen ensi viikolla.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.