Mainos

YK:n rooli Irakissa laajenee

YK:n tavoitteena on edistää kansallista sovinnontekoa ja Irakin yhteistyötä naapurimaiden kanssa.

YK:n turvallisuusneuvosto on odotetusti päättänyt laajentaa maailmanjärjestön roolia Irakissa. YK supisti toimintaansa Irakissa pommi-iskun tuhottua YK:n päämajan Bagdadissa vuonna 2003.

YK saa jatkossa poliittisen roolin Irakin hallinnon neuvonantajana ja tukijana. Lisäksi YK osallistuu pakolaisten paluun ja jälleenrakennuksen järjestämiseen.

Poliittisella saralla tavoitteena on edistää kansanryhmien välistä sovinnontekoa, poliittista vuoropuhelua ja Irakin yhteistyötä naapurimaiden kanssa. Tähän tehtävään kaavaillaan uutta YK:n Irakin-erityisedustajaa, joka nimitetään "tilanteen salliessa". Erityisedustaja Sergio Vieira de Mello kuoli yhdessä 21 muun YK:n työntekijän kanssa vuoden 2003 pommi-iskussa.

Turvallisuusneuvoston Irak-päätös oli yksimielinen ja Irakin hallituksen toiveiden mukainen.

- Olimme alun alkaenkin sitä mieltä, että YK:lla pitäisi olla tärkeä rooli, Irakin YK-suurlähettiläs Hamid al-Bajati sanoi.

Päätöslauselman laativat Britannia ja Yhdysvallat. Samalla sovittiin vuoden jatkokaudesta YK:n Irakin-operaatiolle Unamille.

Vuoden 2003 pommi-iskun jälkeen Unami on keskittynyt lähinnä ihmisoikeuksien ja vaalien valvontaan. Irakissa on ollut enimmillään 65 työntekijää, jotka ovat työskennelleet Bagdadin tiukasti vartioidulla vihreällä vyöhykkeellä. Reilut 200 Unamin työntekijää on toiminut naapurimaista käsin.

Unamin palvelukseen Irakiin pestataan lähiaikoina kymmeniä uusia työntekijöitä, joiden turvallisuuden takaamiseen Yhdysvallat on luvannut apua.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.