Mainos

YK:n rauhanturvaajat pois Angolasta

Yhdistyneet Kansakunnat vetää rauhanturvaajansa pois Angolasta. YK:n pääsihteeri Kofi Annanin mukaan Angolan rauhanprosessi on romahtanut ja maassa riehuu jälleen sisällissota. Lounaisafrikkalaisen valtion kymmenmiljoonaista kansaa uhkaavat taudit ja nälänhätä.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan suosittaa, että YK:n rauhanturvaajat vedetään Angolasta. Annanin mukaan rauhanturvaajat eivät voi hoitaa tehtäväänsä asianmukaisesti taistelujen kiihdyttyä jälleen Angolan hallituksen joukkojen ja Unita-sissiliikkeen kesken.

Pääsihteeri ehdottaa turvallisuusneuvostolle jättämässään selonteossa, että suurin osa YK:n noin tuhannesta rauhanturvaajasta vedetään Angolasta maaliskuun 20 päivään mennessä. Parisensataa sotilasta jäisi tämän jälkeen maahan suojaamaan YK:n omaisuutta muutaman kuukauden ajaksi, Annan esitti myöhään eilen paikallista aikaa luovuttamassaan raportissa.

Annanin mukaan raskaimman vastuun taistelujen uudelleen puhkeamisesta kantaa sissiliike Unita, joka ei ole suostunut riisumaan joukkojaan aseista. -Viime kuukausien tapahtumat osoittavat selvästi, että Angolan rauhankehitys on katkennut ja maa on sotatilassa, Annan toteaa. Hänen mukaansa YK:n rauhanturvaoperaatiolta on pudonnut pohja pois, kun osapuolet ovat päättäneet ratkaista keskinäiset erimielisyytensä taistelukentillä.

Pääsihteeri tuomitsi toistamiseen jyrkästi kahden YK:n kuljetuskoneen alasampumisen Angolan keskiosissa vuodenvaihteessa. YK:n edustajat eivät ole päässeet tutkimaan koneiden hylkyjä kiivaiden taistelujen vuoksi.
(MTV3 - STT)


Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.