Mainos

YK:n rauhanturvaajat Golanilla islamitaistelijoiden tähtäimessä - osa pääsi pakenemaan

Kaikki filippiiniläiset YK:n rauhanturvaajat ovat päässeet pakenemaan Golanin kukkuloilla syyrialaisten kapinallisten tulituksesta, kertoo Filippiinien armeijan edustaja. Rauhanturvaajia on 75. 

Syyrian kapinalliset hyökkäsivät rauhanturvaajien tukikohtaan varhain eilen.  

35 rauhanturvaajaa onnistuttiin viemään turvaan pian hyökkäyksen alun jälkeen, mutta loput ajautuivat seitsemän tuntia kestäneeseen tulitaisteluun kapinallisten kanssa.  

Kapinalliset olivat piirittäneet tukikohtaa torstaista saakka. Osalla heistä on yhteyksiä Syyrian al-Qaidaan.  

Islamistitaistelijat pakottivat viime viikolla yli 40  fidžiläistä rauhanturvaajaa luopumaan aseista ja ottivat heidät panttivangeiksi. Toistaiseksi ei ole vahvistettu, mikä ryhmä pitää rauhanturvaajia hallussaan, ja YK yrittää selvittää tilannetta.
  
Filippiinit ilmoitti jo viime viikolla, että se kotiuttaa kaikki 331 rauhanturvaajaansa Golanin UNDOF-operaatiosta lokakuussa pahentuneen turvallisuustilanteen vuoksi.

Myös suomalaisia rauhanturvaajia on Golanilla sotilastarkkailuoperaatio UNTSO:ssa. Sieppaukset ja saarrot ovat nyt kohdistuneet UNDOF-operaation rauhanturvaajiin. UNTSO-operaation kansallinen vanhin, everstiluutnantti Jarmo Sinkkonen kertoi eilisiltana Yleisradiolle, että kaikki suomalaiset ovat turvassa.

Israel valloitti Golanin kukkulat vuonna 1967 Syyrialta. Israel pitää hallussaan Golanin kukkuloiden länsiosaa ja Syyria itäosaa. Kukkulat ovat strategisesti tärkeä maa-alue sekä myös mm. "vesivarasto". YK on turvannut rauhaa Israelin ja Syyrian välillä Golanin kukkuloilla vuodesta 1974.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.