Mainos

YK:n rasisminvastainen kokous päätökseen

YK:n rasismikokous hyväksyi illalla pitkän kiistelyn jälkeen rasismin vastaisen julistuksen ja maailmanlaajuisen toimintaohjelman.

Eräät maat, mm. Kanada, Australia, Syyria ja Iran, esittivät kuitenkin varauman julistuksen Lähi-itää koskevaan kohtaan. Durbanissa Etelä-Afrikassa pidetty kokous uhkasi välillä epäonnistua Lähi-itää ja orjuutta koskeviin erimielisyyksiin.

Viime hetkellä takapakkia

YK:n rasismikokouksessa jouduttiin viime hetkellä ottamaan takapakkia muslimivaltioiden vaatiessa muutoksia päätösasiakirjan luonnokseen. Muslimiivaltioiden vaatimukset kohdistuivat Palestiina-Israel konfliktia käsitteleviin osiin päätösasiakirjassa, Eurooppalaiset diplomaatit kertoivat.

Aiemmin päivällä ilmoitettiin kokouksessa päästyn sopimukseen kaikista kiistanalaisista kohdista.

-Ongelmana on Lähi-itä, eräs eurooppalainen diplomaatti kertoi Reutersille.

Muslimivaltiot vaativat sanan "eurooppalainen" sijoittamista juutalaisvainoihin viittaavien mainintojen eteen. Juutalaisvastaisuuteen viittaaviin kohtiin muslimivaltiot haluavat myös maininnan, jossa todetaan useimpien juutalaisten ollen arabeja.

Kokouksen päätösistunnon oli määrä alkaa kahdelta Suomen aikaan, mutta sitä jouduttiin uusien erimielisyyksien vuoksi siirtämään.

EU ja Afrikan maat sovussa orjuudesta ja kolonialismista

YK:n rasismikokoukseen osanottajat olivat aiemman ilmoituksen mukaan päässeet sopimukseen päätösasiakirjan vaikeimmistakin kohdista. Etelä-Afrikan edustaja kertoi, että yhteisymmärrys oli saavutettu orjuudesta ja Lähi-idästä. Muslimivaltioiden uudet vaatimukset aiheuttavat kuitenkin tarkastuksia asiakirjan tekstiin.

Lähi-itää koskevassa kompromississa puhutaan palestiinalaisten ahdingosta, mutta ei viitata rasismiin. EU ja Afrikan maat ovat pääsivät jo aiemmin tänään sopimukseen orjuuden ja kolonialismin mainitsemisesta rasismikokouksen päätösasiakirjassa. Orjuus ja orjamarkkinat tuomitaan rikoksina ihmisyyttä vastaan.
EU-maat pyytävät anteeksi orjuutta ja kolonialismia, kertoi Etelä-Afrikan julkisten palveluiden ministeri Geraldine Frasier-Moleketi aamupäivällä Durbanissa.

Päätösasiakirjan tekstissä ei kuitenkaan suoraan pyydetä anteeksi, vaan pahoitellaan orjuuden aiheuttamaa kärsimystä ja kehotetaan maita ilmaisemaan pahoittelua, katumusta tai anteeksipyyntö, kirjoittaa uutistoimisto Reuters, jonka toimittaja oli nähnyt tekstin osittain.

Lisäksi Afrikalle tarjotaan taloudellinen avustuspaketti, joka koostuu velkahelpotuksista ja väestölle suunnatuista kehityshankkeista, jatkoi Frasier-Moleketi. Myös EU:n edustaja kertoi, että orjuudesta ja kolonialismista sekä korvauksista on päästy sopimukseen. Hän ei selostanut sopimusta tarkemmin.

Durbanissa Etelä-Afrikassa meneillään olevan kokouksen vaikeimpia kysymyksiä ovat olleet juuri orjuus ja siirtomaa-ajan ihmisoikeusloukkaukset sekä Lähi-idän tilanne.

(MTV3-STT-Reuters-AP-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.