Mainos

YK:n rasismikokous yhä vailla läpimurtoa

Tänään päättyvässä YK:n kolmannessa rasismikokouksessa ei ainakaan vielä ole onnistuttu ratkaisemaan pahimpia kiistakysymyksiä.

YK:n rasismin vastainen konferenssi on jatkunut yhä Etelä-Afrikan Durbanissa vailla läpimurtoa. Ratkaisua on hiottu edelleen vaikeimpiin eli Lähi-idän tilannetta ja orjuutta koskeviin kiistakysymyksiin.

EU:lta saatujen tietojen mukaan orjuuden ja siirtomaa-aikojen hyvittämistä koskevassa kysymyksessä on saatu aikaan huomattavaa edistystä. EU:n edustaja kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan, että asiassa on päästy "suulliseen sopimukseen". Tiedot sopimuksesta ovat kuitenkin vielä ristiriitaisia.

Afrikan maat ovat vaatineet selkeää anteeksipyyntöä menneisyydessä kärsimistään vääryyksistä. Länsimaat puolestaan ovat halunneet tyytyä pahoitteluun peläten, että anteeksipyyntö aiheuttaisi korvaushakemusten tulvan.

YK:n rasismikokouksen oli määrä päättyä tänään rasismin vastaisen julistuksen ja toimintaohjelman hyväksymiseen. Mahdollisena kuitenkin pidetään, että neuvotteluja joudutaan jatkamaan aamuyöhön tai huomisaamuun asti.

Myös neuvottelut kokouksen toisesta kompastuskivestä eli Israelin ja palestiinalaisten välien käsittelemisestä loppuasiakirjoissa jatkuvat.

Etelä-Afrikka esitteli eilen uuden Lähi-idän tilannetta koskevan tekstiluonnoksen kokouksen loppuasiakirjaa varten. EU suhtautui kompromissiesitykseen myönteisesti, kun taas arabimaat halusivat siihen muutoksia. Kokouslähteiden mukaan EU ei enää tänään ollut halukas uusiin myönnytyksiin asiassa.

Kompromissitekstissä mainitaan palestiinalaisten ahdinko ulkomaisen miehityksen alla, mutta siinä ei tuomita Israelia rasistisena valtiona. Arabimaat ovat puolestaan vaatineet Israelin toimien tuomitsemista rasistisina.

Israel ja Yhdysvallat poistuivat Durbanin kokouksesta maanantaina Israelin vastaisina pitämiensä tekstiluonnosten vuoksi. Durbanissa nyt päättymäisillään oleva rasismin vastainen maailmankonferenssi on järjestyksessä kolmas. Yhdysvallat ja Israel boikotoivat myös aiempia, 1978 ja 1983 järjestettyjä konferensseja Lähi-idän tilanteen vuoksi.

Kokouksen liepeillä järjestettiin myös kansalaisjärjestöfoorum, johon osallistui noin 6 000 kansalaisjärjestöjen edustajaa. Kansalaisjärjestöt hyväksyivät alkuviikosta oman, Israelin voimakkaasti tuomitsevan julkilausuman, josta osa järjestöistä sanoutui irti.

Suomen painopistealueita Durbanin kokouksessa ovat olleet alkuperäiskansojen, romanien ja muiden vähemmistöjen asema sekä moninkertainen syrjintä, jonka kohteeksi etenkin naiset ja lapset usein joutuvat.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.