YK:n rasismikokous kuohuttaa

YK:n rasisminvastainen kokous Genevessä uhkaa jäädä tynkätapaamiseksi. Myös Hollanti on päättänyt jäädä pois huomenna alkavasta kokouksesta.

Suurlähettiläs Hannu Himanen Suomen pysyvästä edustustosta Genevestä kertoo, että osallistumisesta on käyty tiivistä neuvonpitoa EU-maiden kesken.

- Suomen kansallinen kanta on ollut osallistumista suosiva, mutta samalla olemme korostaneet sitä, että pitäisi löytyä yhteinen näkemys EU-maiden kesken, Himanen sanoi.

Himasen mukaan EU-maiden edustustojen päälliköiden on määrä kokoontua päättämään yhteisestä linjasta huomenna aamulla. Jos EU-maat päättävät jättäytyä pois kokouksesta, myös Suomi jää pois.

Aiemmin poisjäännistään ovat ilmoittaneet Yhdysvallat, Kanada ja Australia.

EU:n puheenjohtajamaa Tshekki on vielä harkitsevalla kannalla. Britannia on kuitenkin ilmoittanut lähettävänsä valtuuskunnan Geneveen.

Kiistaa sionismista

Boikotin taustalla on kiista kokouksen päätöslauselmasta. Lauselmaluonnos muistuttaa edellisen, vuonna 2001 Durbanissa pidetyn kokouksen loppuasiakirjaa. Tuolloin Yhdysvallat ja Israel marssivat ulos kokouksesta vastalauseena arabimaiden yrityksille määritellä sionismi rasismiksi.

Myös Hollanti katsoo, ettei se voi hyväksyä päätöslauselmaa. Hollanti pelkää, että rasismin ja ihmisoikeuksien sijasta kokous ajautuu kiistelemään uskonnosta.

Israel on vaatinut kokousta boikotoimaan Irania. Iran on ainoa maa, joka lähettää kokoukseen presidenttinsä.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat