Mainos

YK:n raportti suomalaistarkkailijan kuolemasta valmistui

YK:n raportti kertoo, että iskussa käytettiin täsmäpommia. YK:n mukaan Israelin viranomaiset ovat ottaneet täyden vastuun tapahtuneesta ja pyytäneet anteeksi virhettä.

Israelin heinäkuisessa ilmaiskussa YK:n tarkkailupisteeseen Etelä-Libanoniin käytettiin 500-kiloista täsmäpommia, kertoo YK lausunnossaan. Iskussa kuoli neljä YK-tarkkailijaa, joista yksi suomalainen.

Lausunnon antoi YK:n pääsihteerin Kofi Annanin edustaja sen jälkeen, kun YK:n tutkimusryhmä oli luovuttanut tapausta koskevan raportin pääsihteerille. Myös Suomi on saanut YK:lta raportin iskusta.

YK:n mukaan Israelin viranomaiset ovat ottaneet täyden vastuun tapahtuneesta ja pyytäneet anteeksi operationaalista virhettä.

Tutkimusryhmä ei kyennyt selvittämään sitä, miksei hyökkäystä YK:n asemaan keskeytetty YK:n edustajien esittämistä toistuvista pyynnöistä huolimatta. Syynä tähän on lausunnon mukaan se, että ryhmän jäsenet eivät päässeet haastattelemaan tapauksesta tietäviä Israelin puolustusvoimien komentajia.

YK:n mukaan kaikkia normaaleja käytäntöjä noudatettiin, ja mitkään YK:n henkilökunnan lisätoimet eivät olisi voineet muuttaa lopputulosta.

Valtioneuvoston asettama asiantuntijaryhmä perehtyy raporttiin. Jos ryhmä katsoo tarpeelliseksi, se voi vielä pyytää lisäselvityksiä joko YK:lta tai Israelilta.

Myös Israel on tehnyt ilmaiskusta oman selvityksestä. Uutistoimistotietojen mukaan Israel sanoo omassa selvityksessään, että isku johtui virheestä sotilaskartoissa. Useat asiantuntijat ovat pitäneet selitystä ontuvana.

Suomi sai jo aiemmin Israelin raportin tapahtumasta, mutta tuonkaan selvityksen sisältöä ei julkistettu. Perusteena oli YK:n tutkimusryhmän kanta, että Israelin selvitystä ei tule julkistaa YK:n tutkimusten ollessa kesken.

Osastopäällikkö Irma Ertmanin johtaman asiantuntijaryhmän on määrä saada työnsä päätökseen lokakuun loppuun mennessä. Se esittää paitsi arvion YK:n ja Israelin selvityksistä, myös mahdollisesti ehdotuksia siitä, miten YK-joukkojen turvallisuutta voitaisiin kohentaa.

Matti Vanhanen ei vielä tänään kommentoinut selvitystä.

Etelä-Libanonissa sijaitsevaan Khiamin partiotukikohtaan tehdyssä iskussa kuoli neljä sotilasta. Myös muiden uhrien kotimaat Itävalta, Kanada ja Kiina ovat saaneet YK:n noin 60-sivuisen raportin.

Sotilasasiantuntija: Pommi ohjattiin kohteeseen koordinaattien perusteella

YK:n raportissa sanotaan, että täsmäpommi ammuttiin ammuttiin partiotukikohta Khiamin koordinaatteihin satelliittipaikannukseen perustuen. Pommin lähettäjänä oli Israelin armeijan lentokone, kertoo prikaatikenraali Juha Kilpiä. Hän on sotilasjäsenenä Suomen työryhmässä, joka perehtyy YK:n ja Israelin lähettämiin raportteihin tapauksesta.

- Israelin puolustusvoimat sanovat, että he lähettivät lentopommin matkaan noin 20 kilometrin päästä näkemättä kohdetta, jolloin pommi ohjattiin kohteeseen koordinaattien perusteella, hän kertoo.

Suomi on perustanut asiantuntijaryhmän, jonka jäseninä on maan parhaita sotilasalan ja juridiikan asiantuntijoita. Työryhmän tehtävä on esittää analyysi ja arviointi YK:n ja Israelin raporteista. Työryhmä voi tehdä myös omia selvityksiään.

- Työryhmällä on ainoastaan yksi toimeksianto: selvittää tämä asia mahdollisimman hyvin. Heti kun työryhmä on esittänyt raporttinsa, on meidän mahdollista esittää laajempi arviointi tai kommentointi, valtiosihteeri Risto Volanen kertoo.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.