Mainos

YK:n Palestiinan-apu kärsii rahapulasta

YK:n palestiinalaisia pakolaisia avustava järjestö Unrwa kärsii niin vakavasta rahapulasta, että se uhkaa jo Lähi-Idän rauhanprosessia, kertoi pääsihteeri Peter Hansen tänään Helsingissä. Tanskalainen Hansen tapasi vierailullaan presidentti Martti Ahtisaaren, ulkoministeriön ja eduskunnan edustajia.

Unrwa vastaa 3,5 miljoonan pakolaisleireillä asuvan palestiinalaisen koulutuksesta, terveydenhuollosta ja sosiaalipalveluista. Leireillä kasvavat jo neljäs ja viides pakolaisten sukupolvi, ja Unrwalla on heitä auttamassa yli 20000 työntekijää.

-Olemme joutuneet karsimaan palvelujamme huomattavasti; 20 lapselle rakennetuissa luokkahuoneissa on keskimäärin 50 oppilasta, jokainen lääkäri joutuu ottamaan vastaan 150 potilasta päivässä, Hansen kertoi.

Hansenin mukaan on erityisen onnetonta, että palveluja on ollut pakko huonontaa juuri kun Lähi-Idän rauhanprosessi on lähtenyt käyntiin. Katkeruus pakolaisleireillä ei edistä rauhantoiveita. Useimmat YK:n jäsenmaat maksavat Unrwalle vähemmän kuin sen osuuden, joka niille kuuluisi YK:n yhteisen budjetin jaon perusteella. Kourallinen, niiden joukossa Suomi, maksaa joko osuutensa tai enemmän.

Hansen toivoi, että Suomi voisi pian taas nostaa panostaan yli laskennallisen osuutensa, kuten muut Pohjoismaat tekevät. Suomen osuus vuonna 1995 oli runsaat kaksi miljoonaa dollaria.

-Suomen panos on nyt kolmasosa siitä, mitä se oli viisi vuotta sitten, Hansen huomautti.

Unrwan vuotuinen budjetti on noin 350 miljoonaa dollaria, mutta tarpeet kasvavat myös nopeasti; väestön kasvu on noin 4 prosenttia vuodessa. Budjetti on mennyt tiukoille; eilen Unrwan kassassa oli 3,7 miljoonaa dollaria, mikä riittää neljän päivän menoihin.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.