Mainos

YK:n palestiinalaisapujärjestö saanee lisäapua Suomelta

UNRWA:n johtaja Karen Koning AbuZayd on tänään vierailulla Suomessa.

YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestön UNRWA:n johtaja Karen Koning AbuZayd on saanut Suomelta alustavan lupauksen lisärahoituksesta. AbuZayd kertoi tuesta tiedotustilaisuudessaan tänään Helsingissä tavattuaan ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paula Lehtomäen.

Tilanne palestiinalaisalueilla on AbuZaydin mukaan nyt vaikeampi kuin koskaan aiemmin palestiinalaisten kansannousun aikana, sillä Hamas-hallinto ei ole talousavun katkaisemisen jälkeen pystynyt maksamaan palkkoja.

Ensi viikolla UNRWA esittää 170 miljoonan dollarin hätäapuvetoomuksen, koska tähänastinen apu ole ei riittänyt.

Suomen pyrkimyksenä on antaa hätäapua niin, että Suomi saavuttaa viimevuotisen tasonsa eli 3,6 miljoonaa euroa. Tänä vuonna Suomi on myöntänyt UNRWA:lle 2,5 miljoonaa euroa.

- Vaikka UNRWA on perustettu avustamaan palestiinalaispakolaisia Jordaniassa, Libanonissa, Syyriassa, Länsirannalla ja Gazassa, niin se voi avustaa muitakin noilla alueilla asuvia, esimerkiksi sellaisia, joiden talot on tuhottu, AbuZayd kertoo.

UNRWA ei kanavoi apuaan paikallisviranomaisten kautta, vaan järjestää kaiken itse. Siten se työllistää paljon pakolaisia: esimerkiksi sen ylläpitämien koulujen opettajat ovat yleensä itse pakolaisia. Järjestön yli 27 000 työntekijästä on kansainvälistä henkilöstöä 150.

Järjestössä on rekisteröityneinä 4,3 miljoonaa palestiinalaispakolaista, joista noin kolmasosa asuu leireissä. UNRWA järjestää leireillä koulutusta, terveydenhuoltoa sekä sosiaali- ja hätäapua.

Palestiinalaiset pettyivät EU:hun

Palestiinalaiset ovat AbuZaydin kertoman mukaan pettyneitä siihen, että EU katkaisi Yhdysvaltain tavoin Hamas-hallinnon avustamisen. Tarkoituksena on painostaa Hamasia pidättymään väkivallasta, tunnustamaan Israelin olemassaolon oikeuden ja hyväksymään aiemmat sopimukset. Humanitaarisen avun EU ja Yhdysvallat kuitenkin haluavat turvata.

AbuZayd ilmoitti tyytyväisyytensä siihen, että Lähi-idän rauhanpyrkimykset ovat Suomen tulevalla EU-puheenjohtajuuskaudella keskeisellä sijalla.

EU on pohtinut yhdessä muiden ns. Lähi-idän kvartetin jäsenten eli Yhdysvaltain, Venäjän ja YK:n kanssa keinoja, joilla palestiinalaisten talousahdinkoa voitaisiin helpottaa. Tavoitteena on ohjata apua suoraan ruohonjuuritasolle, ohi Hamas-hallinnon.

AbuZaydin vierailu on osa pohjoismaista kiertomatkaa, jonka aikana hän keskustelee isäntiensä kanssa UNRWA:n rahoitustilanteesta ja toiminnasta. Hän tapaa sekä presidentti Tarja Halosen että ulkoministeri Erkki Tuomiojan ja puhuu eduskunnan ihmisoikeusryhmän järjestämässä yleisötilaisuudessa eduskunnan kansalaisinfossa.

UNRWA on perustettu vuonna 1949. Amerikkalainen AbuZayd nimitettiin vajaa vuosi sitten UNRWA:n johtoon.

Suomi pitää palestiinalaisväestön ja palestiinalaispakolaisten elinolojen parantamista tärkeänä alueen vakauttamiseksi ja on tukenut UNRWA:n toimintaa säännöllisesti vuodesta 1962 lähtien.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.