Mainos

YK:n pakolaisjärjestön johtaja tapasi Kosovon pakolaisia

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n johtaja Sadako Ogata tapasi tänään kosovolaisessa kylämoskeijassa piileskeleviä pakolaisia ja lupasi yrittää suojella heitä serbijoukoilta, jotka olivat ajaneet heidät kodeistaan.

-Näimme ihmisiä, jotka olivat täysin sokkitilassa, lähestulkoon koomassa, silkasta pelosta, Ogata kertoi toimittajille vierailtuaan Resnikissä Kosovon pohjoisosassa. Parituhatta syntyperäistä albaania on paennut Resnikin moskeijaan ja sen ympäristöön. He joutuivat lähtemään kodeistaan, kun serbijoukot tulittivat heidän kyliään etsiessään Cicavican vuoristoalueella Kosovon vapautusarmeijan sotilaita. Poliisi kielsi Ogatan mukana matkustaneilta toimittajilta pääsyn Resnikiin. Matka oli poliisin mukaan liian vaarallinen, koska teiden varsilla väijyi "albaaniterroristeja". Toimittajille ei selvinnyt, miksi matka oli silti kyllin turvallinen YK:n pakolaisjärjestön naisjohtajalle itselleen.

Itkevät pakolaiset pyysivät Ogataa jäämään

Resnikin pakolaiset kertoivat Ogatalle pelostaan, epätoivostaan ja toivottamasta tilanteestaan. He olivat joutuneet jättämään kotinsa nopeasti, toiset traktorin kyydissä ja toiset jalan. Pakolaiset kertoivat, että serbijoukot tuhosivat järjestelmällisesti heidän kotinsa. Monet itkivät kertoessaan Ogatalle tarinaansa ja pyysivät, ettei hän lähtisi pois, koska serbisotilaat saattaisivat hyökätä silloin myös Resnikiin.

Ogata tähdensi lehdistötilaisuudessaan, että pakolaisille on pystyttävä antamaan myös turvallisuudentunnetta, ruoka- ja lääkeavun lisäksi. Avustusjärjestöjen on käytävä, ja mahdollisesti myös jäätävä, Resnikin kaltaisiin paikkoihin hillitäkseen ihmisten pelkoa, hän sanoi. Serbiviranomaisten mukaan Kosovon tilanne on palautumassa normaaliksi kuukausia jatkuneiden taistelujen jälkeen ja pakolaisten olisi palattava koteihinsa.

(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.