Mainos

YK:n pakolaisjärjestöltä rahat loppu

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n Kosovon operaatio on vakavassa rahoituskriisissä, kertoi järjestön erityislähettiläs Dennis McNamara tänään Tiranassa. McNamaran mukaan pakolaisavun koordinoinnista vastaavalla UNHCR:llä ei ole enää käteistä rahaa, koska länsimaiden hallitukset eivät ole avustaneet järjestöä tarpeeksi.

Rahapulasta huolimatta UNHCR aikoo jatkaa pakolaisten avustamista, McNamara vakuuttaa. McNamaran mukaan UNHCR:n useaan otteeseen tarkastettu budjetti on kolmelle kuukaudelle on 143 miljoonaa dollaria, mutta avustajamaiden hallitukselta on saatu lahjoituksina vain 78 miljoonaa, jotka on jo käytetty.
-Olemme äärettömän pettyneitä tärkeiden avustajamaiden hallituksiin, McNamara sanoi ja lisäsi, että huonoimmat avustajat ovat ensimmäisinä arvostelemassa apujärjestöjä.

McNamaran mukaan huonojen avustajamaiden joukossa on useita Euroopan valtioita, kuten Britannia, Ranska ja Italia jotka kaikki ovat antaneet pakolaisjärjestölle vain reilut 800 000 dollaria kukin. Kärjessä ovat Tanska, Hollanti ja Sveitsi yli kolmen miljoonan dollarin lahjoituksillaan. Ylivoimaisesti entinen UNCHR:ää on avustanut Japani, jonka osuus on 23 miljoonaa dollaria.

McNamara arvostelee länsimaiden käytäntöä solmia kahdenvälisiä avustussopimuksia Kosovon lähialueen valtioiden kanssa. Näiden sopimusten yhteensovittamisesta ei huolehdita ja niihin uppoaa UNHCR:n kipeästi tarvitsemia varoja, McNamara sanoi.

Pakolaisvirta Albaniaan ja Makedoniaan jatkuu

Albaanien pako Kosovon maakunnasta jatkuu edelleen. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR kertoo, että yksistään eilen lähes 10 000 albaania on paennut Kosovosta Albaniaan ja Makedoniaan. Pakolaisjärjestöstä kerrotaan, että Albanian rajalla Kukesissa sijaitsevassa pakolaisleirissä ei ole enää tilaa uusille pakolaisille. Leireillä olevia pakolaisia kehotetaankin nyt hakeutumaan muualle Albaniaan.

Makedonia sulki rajansa keskiviikkona ja YK:n pakolaisjärjestön mukaan raja pysyy edelleen suljettuna. Makedonian kerrotaan olevan jo sisällissodan partaalla valtavan pakolaistulvan takia.

Britannia: 100 000 kosovolaismiestä kateissa

Arviolta satatuhatta taistelukelpoista albaanimiestä on kateissa Kosovossa, sanoi Britannian asevoimien ministeri Doug Henderson tänään. Tämän lisäksi Kosovossa on teloitettu jo 4500 ihmistä, yli 500 kylää on tuhottu kokonaan tai osittain ja 1,5 miljoonaa kosovolaista on joutunut pakenemaan kodeistaan, Henderson jatkoi.

Nato puolestaan arvelee, että osa kodeistaan lähteneistä on ilmeisesti hakeutunut turvaan Kosovon vapautusarmeijan UCK:n valvomille alueille. Naton edustaja kenraali Walter Jertz sanoi UCK:n lisänneen toimintaansa sen jälkeen kun Naton ilmaiskut ovat tuhonneet Kosovossa olevia serbiyksikköjä ja serbisotilaita on joutunut pakenemaan.
-Kun katsomme, mihin sadattuhannet sisäiset pakolaiset ovat hakeutuneet turvaan, piilopaikat ovat hyvin usein UCK:n valvomilla alueilla. Itse asiassa vaikuttaa siltä, että kyseisille alueille on syntynyt turvasaarekkeita näille onnettomille ihmisille, Jertz sanoi.

Jertz myönsi UCK:n mahdollisesti hyötyneen Naton ilmaiskuista, mutta kiisti, että puolustusliitto tukisi sissejä.
-Me emme ole UCK:n ilmavoimat, emme suoraan emmekä välillisesti, hän sanoi.

Viime vuonna UCK:lla oli jopa kolmannes Kosovosta valvonnassaan, mutta serbien painostuksen alla sissiarmeija joutui perääntymään ja hajosi kyläkohtaisesti operoiviin yksiköihin ennen kuin Nato aloitti ilmahyökkäyksensä 24. maaliskuuta.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.