Mainos

YK:n pakolaisjärjestö pelkää pakolaisten mellakoita

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR pelkää, että Makedonian täpötäysissä pakolaisleireissä puhkeaa mellakoita sietämättömien olojen vuoksi.

Järjestön tiedottaja Kris Janowski sanoi tänään Genevessä, että surkeat leiriolot ovat tehneet tilanteesta räjähdysherkän. Hän vetosi ulkomaailmaan, jotta tilanteeseen saataisiin pikaisesti helpotusta.

Makedoniaan on tulvinut pakolaisia jälleen viime päivinä, eikä avustusjärjestöillä ole kaikille tulijoille tilaa. Tulokkaat joutunevatkin yöpymään taivasalla suojanaan vain muovikaistale.

Blacen raja-asemalle saapui tänään noin 4000 Kosovon pakolaista junalla Pristinasta ja noin 20 linja-autolla Urosevacista. Pakolaiset kuljetettiin Stankovicin kahdelle leirille, joissa on ennestään jo noin 46 000 pakolaista. Edellisenä päivänä Blaceen saapui 4000 pakolaista.

Stankovicin leirillä tilanne on pysynyt rauhallisena, mutta ilmapiiriä kuvataan jännittyneeksi ja ruokajonossa on kerrottu tapahtuneen tappeluita. UNHCR:n tiedottajan Ron Redmontin mukaan tuhannet ihmiset odottavat pääsevänsä pois Kosovosta.

-Pristinassa on tappeluita junan lähtiessä Blaceen, koska kaikki halukkaat eivät mahdu junaan, Redmont kertoi.
Redmontin mukaan tänään Blaceen saapuneiden joukossa oli joitakin ihmisiä, jotka olivat haavoittuneet serbien ammuttua heitä. Yksi haavoittuneista oli nuori nainen, jolla oli luodin tekemä reikä sääressä. Eräs vanha nainen kertoi nähneensä serbien vieneen mukanaan nuoria tyttöjä. Pakolaiset kertovat joutuneensa maksamaan serbeille päästäkseen lähtemään Kosovosta.

YK on perustamassa uutta pakolaisleiriä Cegraneen Länsi-Makedoniaan, mutta sinne voidaan sijoittaa pakolaisia vasta torstai-iltana, kertoi Redmond Blacessa. Lääkärit ilman rajoja -avustusjärjestön edustajan Jonathan Brockin mukaan on aihetta pelätä epidemioiden leviävän liian täysissä leireissä. Erityisesti hän oli huolissaan punataudin ja koleran sekä rottien levittämien tautien leviämisestä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.