Mainos

YK:n pääsihteerin valintaprosessi käynnissä

Korean ulkoministeri Ban Ki Moon keräsi diplomaattilähteiden mukaan eniten kannatusta, kun YK:n uudesta pääsihteeristä äänestettiin ensimmäistä kertaa. Monimutkainen äänestysprosessi voi silti jatkua syys-lokakuulle saakka.

YK:n turvallisuusneuvosto äänesti myöhään eilen ensimmäistä kertaa maailmanjärjestön uudesta pääsihteeristä. Etelä-Korean ulkoministeri Ban Ki Moon keräsi diplomaattilähteiden mukaan eniten kannatusta, mutta kisa on kaikkea muuta kuin ohi.

Pääsihteeriksi ovat ehdolla Etelä-Korean ulkoministeri Ban Ki-Moon, srilankalainen diplomaatti Jayantha Dhanapala, Thaimaan varapääministeri Surakiart Sathirathai sekä intialainen YK-poliitikko Shashi Tharoor.

Kaikki neljä ehdokasta Kofi Annanin seuraajaksi ovat kotoisin Aasiasta. Monimutkainen äänestysprosessi voi venyä syys- tai lokakuulle.

Salaisessa lippuäänestyksessä neuvoston 15 jäsenmaata antoivat neljälle paikkaa tavoittelevalle aasialaisehdokkaalle kolmenlaisia ääniä: kannattavia, vastustavia ja neutraaleja. Äänestyksen tulos ei ole julkinen, mutta tietoja siitä on vuotanut uutistoimistoille.

Diplomaattien mukaan Ban Ki Moon sai 12 kannattavaa, yhden vastustavan ja kaksi neutraalia ääntä. Kakkoseksi ylti intialainen Tharoor, jota kannatti kymmenen, vastusti kaksi ja kolme piti neutraalina.

Lopuksi neuvosto esittää suosituksensa YK:n yleiskokoukselle, joka tekee lopullisen valinnan.

Uusia ehdokkaita otetaan yhä mukaan

YK:n pääsihteerin Kofi Annanin, 61, kymmenvuotinen kausi järjestön ruorissa päättyy joulukuun lopussa. Aasian maat ovat katsoneet, että pääsihteerin toimen tulee kiertää maanosasta toiseen ja nyt olisi heidän vuoronsa. Myös Yhdysvaltain presidentti George W. Bush on tukenut ajatusta.

Mikään ei silti estä uusia ehdokkaita liittymästä kisaan, muistutti Yhdysvaltain YK-lähettiläs John Bolton.

- Uusia kandidaatteja saattaa tulla mukaan tai nykyisiä luopua leikistä kun he pohtivat saamiaan äänimääriä, Bolton sanoi äänestyksen jälkeen.

YK:n käytävillä on mainittu ainakin turkkilaisen YK-poliitikon Kemal Dervisin, Jordanian prinssi Zeid al-Husseinin ja Singaporen entisen pääministerin Goh Chok Tongin nimet. Myös Latvian presidentti Vaira Vike-Freibergaa on pidetty mahdollisena tarjokkaana.

Huhtikuussa ruotsalaisdiplomaatti Pierre Schori nosti esiin ajatuksen presidentti Tarja Halosen ehdokkuudesta.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.