Mainos

YK:n pääsihteeri kehottaa Zimbabwea siirtämään vaaleja

K:n pääsihteeri Ban Ki Moon kehottaa Zimbabwen hallitusta siirtämään perjantaiksi suunniteltua presidentinvaalien toista kierrosta. Presidentti Robert Mugaben vastaehdokas Morgan Tsvangirai ilmoitti aiemmin vetäytyvänsä vaaleista väkivaltaisuuksien takia.

Pääsihteeri Ban sanoi pitävänsä Tsvangirain ratkaisua ymmärrettävänä. Hänen mielestään toista kierrosta ei ole syytä järjestää tässä tilanteessa, koska se vain pahentaisi Zimbabwen kahtiajakoa eikä sen tulos olisi uskottava.

Pääsihteeri esitti kantansa maanantai-iltana YK:n turvallisuusneuvoston istunnon jälkeen.

Oppositiojohtaja Tsvangirai on suojassa Hollannin suurlähetystössä.

Hollannin ulkoministeriön mukaan Tsvangirai ei ole pyytänyt virallista turvapaikkaa, vaan oleskelee lähetystössä oman turvallisuutensa vuoksi.

Tsvangirai ilmoitti eilen vetäytyvänsä ensi perjantain presidentinvaalien toiselta kierrokselta. Hänen mukaansa opposition kannattajat olisivat hengenvaarassa mennessään äänestämään. Oppositio sanoo liki 90 kannattajansa kuolleen ja tuhansien loukkaantuneen presidentti Robert Mugaben tukijoiden hyökkäyksissä.

Presidentti Mugaben puolue Zanu-PF on kuvannut Tsvangirain ilmoitusta juoneksi ja ilmoittaa jatkavansa omaa vaalikampanjaansa.

Aseistautuneet poliisit tekivät tänään ratsian Tsvangirain MDC-puolueen päämajaan ja pidättivät kymmeniä ihmisiä. Pidätettyjen joukossa oli myös naisia ja lapsia.

Tsvangirai kehottaa naapureita painostamaan Mugabea

Tsvangirai kehotti aiemmin tänään eteläisen Afrikan maita painostamaan Mugabea presidentinvaalien toisen kierroksen siirtämiseksi.

Eteläisen Afrikan maiden yhteistyöjärjestön SADC:n pitäisi toimia niin, että vaalikierrosta siirretään tai Mugabe myöntää hävinneensä vaalien ensimmäisellä kierroksella, Tsvangirai sanoo amerikkalaisessa radiohaastattelussa.

Aseistautuneet poliisit ovat tänään tehneen ratsian Tsvangirain MDC-puolueen päämajaan ja pidättäneet siellä kymmeniä ihmisiä.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.