Mainos

YK:n Lähi-idän-lähettiläs palestiinalaisryöpytyksessä

Palestiinalaisjohto on julistanut YK:n Lähi-idän-erityislähettilään ei-toivotuksi henkilöksi palestiinalaisalueilla.

YK:n Lähi-idän-erityislähettiläs Terje Röd-Larsen ei ole palestiinalaisjohdon mukaan enää tervetullut palestiinalaisalueille. Röd-Larsen arvosteli eilen jyrkin sanoi palestiinalaisjohtoa, erityisesti presidentti Jasser Arafatia.

- Terje Röd-Larsenin lausunto ei ollut puolueeton. Tästä päivästä alkaen hän ei ole enää tervetullut henkilö palestiinalaisalueille, sanoi presidentti Arafatin avustaja Nabil Abu Rdainah tänään.

Radikaali palestiinalaisryhmä Al Aksan marttyyrien prikaatit puolestaan julisti, että Röd-Larsen on "Palestiinan kansan vihollinen". Ryhmän mukaan Röd-Larsen on julistettu karkotetuksi palestiinalaisalueilta.

Röd-Larsen sanoi eilen, että Arafatilla ei ole poliittista tahtoa palestiinalaishallinnon uudistamiseen. Röd-Larsen esitti YK:n päämajassa New Yorkissa kuukausittaisen raporttinsa turvallisuusneuvoston jäsenmaiden edustajille.

Abu Rdainah sanoi, että Röd-Larsenilla "ei ole mitään arvoa eikä hän ole tärkeä henkilö". Abu Rdainah vaati myös YK:n pääsihteeriä Kofi Annania "tutkimaan Röd-Larsenin käytöstä".

Röd-Larsen sanoi New Yorkissa, että hallintovallan romahduksesta palestiinalaisalueilla ei voida syyttää pelkästään Israelin hyökkäyksiä ja operaatioita. Palestiinalaisalueilla vallitsee hänen mukaansa "jatkuvasti kasvava sekasorto".

Arafat on ollut pitkään käytännössä kotiarestissa Ramallahissa, mutta tämä ei Röd-Larsenin mielestä oikeuta hänen osoittamaansa "passiivisuutta ja toimettomuutta".

Risuja myös Israelille

Röd-Larsen on norjalainen diplomaatti, jonka viisivuotinen toimikausi maailmanjärjestön Lähi-idän erityislähettiläänä päättyy tämän vuoden lopussa, jolloin hän siirtyy New Yorkissa toimivan tutkimuslaitoksen johtajaksi.

Röd-Larsen on pitkään työskennellyt Lähi-itään liittyvien asioiden kanssa. Hänellä oli avainrooli vuoden 1993 Oslon rauhansopimuksen aikaansaamisessa.

Tässä sopimuksessa Israel antoi palestiinalaisille rajoitetun itsehallinnon alueilla, jotka Israel oli vallannut Lähi-idän sodassa 1967.

Aiemmin Röd-Larsenia on arvostellut nimen omaan Israel. Israel on itse asiassa boikotoinut Röd-Larsenia vuodesta 2002.

Nyt Israelin YK-suurlähettiläs Arye Mekel ylisti Röd-Larsenia.

- Tämä on itse asiassa se, mitä me olemme sanoneet koko ajan, suurlähettiläs sanoi.

Röd-Larsen arvosteli kuitenkin Israelia uudessakin vuosiraportissaan. Israel ei hänen mukaansa ole lainkaan toteuttanut kansainvälisiä vaatimuksia palestiinalaisalueilla olevien israelilaisten siirtokuntien purkamista ja uudisasutuksen täydellistä jäädyttämistä.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.