YK:n kidutuksen vastainen työ etenee

Kansainvälinen kidutuksen vastaisen sopimus hyväksyttiin YK:n talous- ja sosiaalineuvostossa 35 edustajan äänienemmistöllä.

YK:n talous- ja sosiaalineuvosto on päättänyt hyväksyä kansainvälisen kidutuksen vastaisen sopimuksen. Niin sanotun valinnaisen sopimuksen puolesta äänesti 35 edustajaa ja sitä vastaan kahdeksan edustajaa.

Yhdysvallat yritti vielä eilen estää pöytäkirjan hyväksymisen. Amerikkalaiset vastustivat sen sanamuotoa ja halusivat aloittaa neuvottelut uudelleen. Yhdysvaltain edustajien mukaan tekstissä on puutteita eikä sen sisällöstä vallitse yksimielisyyttä.

Valinnaisen pöytäkirjan hyväksyvien maiden on sallittava kansainvälisten puolueettomien tarkastajien pääsy paikkoihin, joissa ihmisiä on pidätettyinä tai vangittuina, kuten poliisiasemille ja vankiloihin. Yhdysvallat ei halua, että sen vankiloihin päästettäisiin ulkopuolisia tarkastajia ja sanoo, että se myös loukkaisi maan perustuslakia ja osavaltioiden oikeuksia.

Tarkastajia ei haluta myöskään leireille, joissa pidetään terrorismista epäiltyjä. Tällainen leiri on esimerkiksi Kuubassa oleva Guantanamo, jossa säilytetään vangittuja taleban-taistelijoita. Yhdysvaltain mukaan maalla on omat tarkastajat ja vankilaoloja säätävät lait.

Ihmisoikeusjärjestöt tyytyväisiä


Ihmisoikeusjärjestöt, mm. Human Rights Watch, ilmaisivat heti tyytyväisyytensä pöytäkirjan hyväksymisestä. -Toivon mukaan tämä on Yhdysvalloille opetukseksi kansainvälisen yhteisön määrätietoisuudesta, Human Rights Watchin Rory Mungoven sanoi.

Yhdysvaltain lisäksi sitä vastustivat mm. Venäjä, Kuuba, Kiina, Libya, Japani, Intia ja Australia.

Australiassa päätös nosti heti voimakkaita vastalauseita. Muun muassa oppositiossa olevan työväenpuolueen ulkopoliittinen edustaja Kevin Rudd arvosteli hallituksen linjaa. Hänen mielestään Australia tukee vastustuksellaan maailman diktatuureja.

Jotta kymmenen vuotta valmisteltu valinnainen pöytäkirja astuisi voimaan, sen on saatava taakseen yleiskokouksessa 190 jäsenmaan enemmistö. Lisäksi 20 maan on ratifioitava se.

Valinnainen pöytäkirja täydentää vuonna 1984 hyväksyttyä ja vuonna 1987 voimaan tullutta kidutuksen kieltävää kansainvälistä sopimusta, jonka myös Yhdysvallat on ratifioinut.

(MTV3-STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat