Mainos

YK:n Jenin-ryhmä kokoontui Geneveen

YK:n Jeninin leiriä tutkivan ryhmän on määrä kokoontui tänään Genevessä. YK on kuitenkin suostunut Israelin vaatimukseen lykätä ryhmän matkaa Jeniniin.

Jeninin pakolaisleiri jäi Israelin panssarivaunujen alle.

YK:n selvitysryhmä on kokoontunut tänään suunnitelman mukaisesti Geneveen, kertoi YK:n edustaja. Ryhmän jäsenet eivät antaneet saapuessaan lausuntoa.

Ryhmän tehtävänä on selvittää Jeninin palestiinalaisleirin tapahtumia. Ryhmän johtaja, presidentti Martti Ahtisaari, saapui jo aiemmin Geneveen.

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontui viime yönä hätäistuntoon Israelin radion ilmoitettua, että Ahtisaaren johtamalta YK:n tarkastusryhmältä evätään kokonaan pääsy Jeniniin. Israel näyttää kuitenkin lieventäneen kantaansa, jolloin selvitysmatkan lykkäys ja tarkastusryhmän täydentäminen riittäisivät. YK:n pääsihteerin Kofi Annanin edustaja uskookin, että selvitysryhmä pääsee alueelle viimeistään lauantaina.

Israelin puolustusministeri Binyamin Ben-Eliezer tähdensi, että ryhmän on selvitettävä niin israelilaisten kuin palestiinalaistenkin toiminta. Hän sanoi toivovansa, että ryhmä kertoo selvästi, mitä se haluaa saavuttaa. Israelilla olisi pitänyt olla oikeus sanoa sanottavansa ryhmän koostumuksesta, Ben-Eliezer sanoi Israelin armeijan radiossa. -Meillä on oikeus sanoa nyt riittää.

Ahtisaari on jo aiemmin kiistänyt Israelin arvostelun, jonka mukaan ryhmällä ja sen avustajilla ei olisi riittävästi sotilaallista asiantuntemusta Jeninin tapahtumien tutkimiseen. Israel on tyytyväinen Ahtisaaren valintaan, mutta pitää ryhmän kahta muuta jäsentä ongelmallisina. Punaisen Ristin ja YK:n pakolaisjärjestön entiset johtajat ovat työskennelleet lähinnä humanitääristen ongelmien parissa, mikä Israelin mukaan johtaa Israelin epäsuotuisaan valoon.

Ahtisaaren lisäksi selvitysryhmään kuuluvat YK:n pakolaisjärjestön entinen johtaja Sadako Ogata ja Punaisen Ristin kansainvälisen komitean entinen johtaja Cornelio Sommaruga. Sotilasasiantuntijana ryhmän tukena on amerikkalainen eläkkeellä oleva kenraali William Nash ja poliisiasioissa asiantuntemusta tarjoaa irlantilainen poliisiupseeri Peter Fitzgerald. Kummatkin miehet palvelivat YK-joukoissa Bosniassa.

Palestiinalaiset syyttävät Israelia siviilien joukkomurhasta Jeninin operaation yhteydessä maaliskuun lopulla. Israelin näkemyksen mukaan suurin osa kuolleista oli taistelijoita. Jeninin leirillä eilen vieraillut europarlamentaarikkojen ryhmä arvioi tuoreeltaan, että Israelin armeijan toimet pakolaisleirillä täyttävät kaikki sotarikoksen merkit.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 24.04.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.