Mainos

YK:n jäsenmaat haluavat muutoksia turvallisuusneuvostoon

YK:n turvallisuusneuvoston uudistamisesta on kiistelty jo pitkään. Turvaneuvoston viisi pysyvää jäsenmaata eivät ole aktiivisesti osallistuneet uudistuskeskusteluun.

Valtaosa YK:n jäsenmaista haluaa uudistaa maailmanjärjestön turvallisuusneuvostoa. Tuoreen raportin mukaan viiden pysyvän jäsenmaan ja kymmenen kiertävän maan neuvostoon halutaan lisää jäseniä.

Vaikka valtaosa jäsenmaista haluaa laajentaa neuvostoa, ne eivät ole pystyneet saavuttamaan yksimielisyyttä laajentumistavasta. YK:n yleiskokouksen on määrä keskustella raportista toukokuun alkupuolella.

Eilen julkistetussa selonteossa esitetään useita vaihtoehtoja neuvoston uudistamiseksi. Siinä myös myönnetään, että kiistat siitä, kenen pitäisi saada paikka turvallisuusneuvostoon, ovat jumiuttaneet uudistusratkaisua jo vuosikymmeniä.

Vaihtoehtojen joukossa on myös lukuisia väliaikaisratkaisuja, muun muassa kiertävien jäsenten määrän kasvattaminen ja sellaisten pysyvien paikkojen perustaminen, joihin ei kuulu veto-oikeutta.

Turvallisuusneuvoston uudistamisesta on käyty jo vuosia kiivaita keskusteluja. Viisi pysyvää jäsenmaata eivät ole aktiivisesti osallistuneet keskusteluihin. Ne myös vastustavat kaikkia pyrkimyksiä veto-oikeutensa poistamiseksi.

Turvallisuusneuvostoa ei suuremmin ole muutettu vuoden 1945 jälkeen, jolloin maailmanjärjestö perustettiin.

Pysyvät jäsenmaat ovat Britannia, Kiina, Ranska, Venäjä ja Yhdysvallat.

(MTV3-STT-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.