Mainos

YK:n ja Israelin neuvottelut kariutuivat

YK:n johdon ja israelilaisvaltuuskunnan neuvottelut Jeninin pakolaisleirille lähetettävästä tutkimusryhmästä päättyivät yöllä tuloksettomina. Neuvottelujen jatkosta ei ole sovittu.

YK ja Israel eivät ole päässeet sopuun selvitysryhmän lähettämisestä palestiinalaisalueelle.

YK:n johtoportaan ja Israelin valtuuskunnan neuvottelut päättyivät tuloksettomana viime iyönä Yhdysvalloissa. Keskustelut Jeninin pakolaisleirin tutkimusryhmästä syntyneestä kiistasta lopetettiin, kun ne olivat kestäneet vajaat kolme tuntia. Neuvottelujen jatkoaikataulusta ei ole vielä varmuutta, kertoivat YK-diplomaatit varhain aamulla Suomen aikaa.

YK:n turvallisuusneuvoston puheenjohtajan, Venäjän YK-lähettiläs Sergei Lavrovin mukaan eiliset neuvottelut koskivat mm. Jenin-ryhmän toimenkuvaa ja sen liikkuma-alaa.

Israel vaatii, että ryhmä saa raportoida vain havainnoistaan, mutta ei saa tehdä johtopäätöksiä. Israel on vaatinut ryhmään mukaan lisäksi vastaterrorismin asiantuntijoita, jotka voisivat tutkia väitteitä siitä, että Jeninin leiriä käytettiin palestiinalaisten itsemurhapommittajien tukikohtana.

Presidentti Martti Ahtisaaren johtaman valtuuskunnan siirtyminen alueelle ei YK:n mukaan kuitenkaan lykkäänny.

-Ryhmä saapuu alueelle ennen viikon loppua, kuten suunniteltiin, vakuutti turvallisuusneuvoston puheenjohtaja, Lavrov.

YK tehnyt jo myönnytyksiä

YK:n pääsihteeri Kofi Annan oli luvannut Israelille jo ennen keskusteluja, että Jenin-tutkimusryhmän kokoonpanoa laajennetaan. YK ilmoitti eilen, että ryhmään on lisätty Israelin vaatimuksesta kaksi upseeria. Pääsihteeri Kofi Annan neuvotteli aiemmin eilen videoteitse israelilaisten kanssa.

YK:n turvallisuusneuvosto oli jälleen koolla eilen illalla Yhdysvaltain aikaa. Syynä hätäkokoukseen oli muun muassa palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin päämajan piiritys. Palestiinalaisten mukaan Jeninin pakolaisleirin verilöylyssä kuoli satoja palestiinalaisia, Israelin mukaan uhreja oli vain kymmeniä.

(MTV3-STT)

(Huomenta Suomi 26.04.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.