Mainos

YK:n Irakin lähettiläs varoittaa aseellisesta selkkauksesta

YK:n Irakin lähettiläs Jan Eliasson varoitti eilen, että amerikkalaisten estäminen osallistumasta Irakin asetarkastuksiin saattaa johtaa aseelliseen yhteenottoon. YK:n edustajat yrittivät kuluneella viikolla taivuttaa Irakia perumaan päätöksensä, jonka mukaan amerikkalaiset eivät saa osallistua asetarkastuksiin. Irak oli kuitenkin ilmoittanut, ettei se peru päätöstään.

Eliasson sanoi, että maailman tulisi olla nyt hyvin varovainen, ettei kysymys laajenisi sotilaalliseksi selkkaukseksi kauheine seurauksineen. Eliasson teki välilaskun Tukholmassa matkalla Bagdadista New Yorkiin, missä hän selvittää YK-valtuuskunnan työtä YK:n pääsihteerille Kofi Annanille. Valtuuskunnalla on myös Irakin johdon kirje Annanille.

Eliasson sanoi olevansa pettynyt siihen, ettei YK:n valtuuskunta saanut vastausta, joka olisi ollut paras Irakille ja maailmalle. Irak oli kuitenkin sallinut amerikkalaisten pysyä maassa kiistan ratkaisemisen ajan.

YK:n asetarkastajat keskeyttivät jälleen eilen työnsä Irakissa Irakin estettyä amerikkalaisten tarkastajien pääsyn tarkastuskohteisiin. Asiasta kertoi Irakin uutistoimisto INA.

Irak kiisti eilen YK:n asetarkastuksia johtavan Richard Butlerin lausunnot, joiden mukaan Irakilla on vielä joukkotuhoaseita. -Irakilla ei ole joukkotuhoaseita eikä raaka-aineita niiden valmistamiseksi, kertoi Irakin uutistoimisto INA kenraalimajuri Hussam Mohammed Ameenin sanoneen.

Irak varoitti Yhdysvaltoja sanomalla, että se tekee pahan virheen, jos se iskee Irakiin. Irakin presidentin Saddam Husseinin pojan Udayn johtama lehti kirjoitti jokaisen irakilaisen ymmärtävän Irakiin kohdistuvan salajuonen ja olevan valmis yhteenottoon. Irakin ilmavoimien komentaja sanoi joukkojensa olevan täydessä hälytystilassa. Vapaaehtoiset ovat Irakin viranomaisten mukaan ilmoittautuneet joukoittain puolisotilaallisiin "Saddamin taistelijoihin".
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.