Mainos

YK:n Irak-komission työt jälleen käyntiin

Venäjä ja Ranska kehottivat tänään Irakia peruuttamaan kieltonsa, jonka mukaan amerikkalaiset eivät saa osallistua YK:n Irakissa toimivan asevalvontakomission Unscomin työhön.

Irak ei kuitenkaan aio sallia amerikkalaisten osallistumista YK:n asevalvontakomission Unscomin työhön, ilmoitti maan varapresidentti Taha Yassin Ramadan myöhemmin tänään. Venäjän ja Ranskan kehotus esitettiin maiden ulkoministerien yhteisessä julkilausumassa, jonka Ranskan ulkoministeri Hubert Vedrine luki Moskovassa pidetyssä lehdistötilaisuudessa. Venäjän ja Ranskan mukaan kielto on YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmien vastainen eikä sen toteuttamista voida hyväksyä. Maat painottivat, että YK:n turvallisuusneuvoston tulee pysyä yhtenäisenä kysymyksessä.

Unscomin johtaja Richard Butler ilmoitti eilen, että komissio jatkaa toimintaansa normaalisti ensi maanantaina.
-Päätös komission toiminnan tilapäisestä pysäyttämisestä on peruttu, ja kaikille komission jäsenille on annettu ohjeet toiminnan jatkamisesta normaaliin tapaan, kertoi Butler. Hänen mukaansa kehotus koskee kaikkia komission jäseniä, myös amerikkalaisia.

YK:n erityiskomissio keskeytti tilapäisesti työnsä, koska Irakin hallitus ilmoitti keskiviikkona karkottavansa maasta komission amerikkalaisjäsenet. Karkotuspäätös oli vastatoimi YK:n äskettäiselle uhkaukselle asettaa Irakille lisäpakotteita, mikäli maan viranomaiset vaikeuttavat komission työtä.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.