Mainos

YK:n ihmisoikeusneuvosto ensi kertaa koolle

Menneisyys varjosti YK:n ihmisoikeusneuvoston ensi kokoontumista. Kofi Annan painotti avajaisistunnossa, että edeltäjän virheet tulee välttää.

YK:n ihmisoikeusneuvoston päivällä pidetyssä avajaisistunnossa oli pääteemana menneisyyden virheistä oppiminen. Ensimmäistä kertaa kokoontunut ihmisoikeusneuvosto perustettiin korvaamaan laajalti kritisoitu YK:n ihmisoikeustoimikunta, jota pidettiin tehottomana.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan painotti avajaisistunnossa Genevessä, että ihmisoikeusneuvoston tulee välttää edeltäjänsä virheet.

-Luotan siihen, että kaikki neuvoston jäsenet ovat täysin tietoisia esiin tulleista toiveista, ja pitävät huolta siitä, ettei niitä petetä, Annan sanoi.

Ihmisoikeusneuvostoa on kuitenkin arvosteltu jo ennen kuin sen työ edes alkoi. YK:n yleiskokous äänesti toukokuussa ihmisoikeusneuvostoon 47 jäsentä, joiden joukossa on myös Suomi. Jäseniksi äänestettiin kuitenkin myös muun muassa Kiina, Kuuba, Venäjä ja Pakistan. Yhdysvallat kieltäytyi edes hakemasta jäsenyyttä, koska se pelkäsi ihmisoikeuksiltaan kyseenalaisten maiden pääsevän neuvostoon.

Toisaalta syynä Yhdysvaltain haluttomuuteen saattoi kuitenkin olla myös se, että neuvoston jäsenyyden myötä katseet saattaisivat kiinnittyä amerikkalaisten omiin ongelmiin, esimerkiksi Guantanamoon. Tiettävästi Guantanamoa aiotaan käsitellä neuvoston syyskuisessa kokouksessa.

Lähi-itä ensi testi

Ensimmäisen kaksiviikkoisen istuntokauden aikana neuvosto keskittyy ennen kaikkea suunnittelemaan omia työtapojaan. Meksikolainen puheenjohtaja Luis Alfonso de Alba on nostanut esityslistalle maailmassa parhaillaan käynnissä olevien ihmisoikeuskriisien kartoittamisen.

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Louise Arbour esittelee perjantaina neuvostolle raporttinsa. Hän on viime aikoina vieraillut muun muassa Sudanissa ja palestiinalaisalueilla. Palestiinalaisten asemasta onkin tulossa neuvoston ensimmäinen koetinkivi. Islamilaisten maiden järjestö OIC on tehnyt selväksi, että se haluaa nostaa esille ihmisoikeustilanteen Israelin miehittämillä alueilla.

Diplomaattilähteiden mukaan käynnissä on jo kiivas kädenvääntö siitä, saadaanko OIC luopumaan aikeistaan viedä asia päätöslauselmaäänestykseen asti jo kuluvan istuntokauden aikana. Useat Euroopan maat ovat varoittaneet, että ne aikovat äänestää päätöslauselmaa vastaan. Kiista muistuttaa hyvin paljon vanhan ihmisoikeustoimikunnan umpikujaa, jossa Israelia koskeva päätöslauselmaehdotus tuotiin äänestykseen ja torjuttiin kerta toisensa jälkeen.

EU:n vahva rooli

EU:n puolesta tänään puhunut Itävallan ulkoministeri Ursula Plassnik vakuutti, että EU:n täysi sitoumus neuvoston työskentelyyn jatkuu. Plassnik nosti esille puheessaan erityisesti käytännön työn. Hän korosti myös asiantuntijoiden roolin vahvistamista.

-Neuvoston täytyy kuulla niitä, joita olemme luvanneet suojella. Sen vuoksi meidän täytyy vahvistaa ihmisoikeustaistelijoiden sekä kansalaisjärjestöjen osallistumista neuvoston työhön, Plassnik sanoi.

Suomea avajaisistunnossa edustanut ulkoministeri Erkki Tuomioja oli samoilla linjoilla. Tuomioja korosti puheenvuorossaan, että tyhjiä sanoja tulee välttää ja keskittyä toimintaan.

-Meidän täytyy olla käytännöllisempiä, suunnata katseet meneillään olevaan kehitykseen ja siihen hyödylliseen rooliin, joka neuvostolla voi olla, Tuomioja teroitti.

Tanska esittää "terrorismiasiamiestä" YK:hon

Tanska esittää, että YK:hon perustettaisiin terrorismiasianmiehen virka. Asiamiehen tehtävänä olisi huolehtia siitä, ettei ihmisoikeuksia loukata terrorismin vastaisessa sodassa.

Tanskan ulkoministerin Per Stig Möllerin mukaan asiamies on tarpeen, koska järjestön tai yksilön on helppo päätyä YK:n terrorismilistalle, mutta paljon vaikeampi päästä sieltä pois. Listalle joutumisesta pitäisi voida valittaa, Stig Möller sanoi Kööpenhaminassa pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Tanska järjestää YK:n turvallisuusneuvoston puheenjohtajan ominaisuudessa torstaina konferenssin terrorismin vastaisesta taistelusta ja ihmisoikeuksista.

(MTV3-STT-Ritzau)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.