Mainos

YK:n huippukokous uusiin haasteisiin

Maailman johtajat aloittavat keskiviikkona New Yorkissa YK:n kolmipäiväisen huippukokouksen. Kokouksessa on määrä pohtia maailmanjärjestön asemaa uudella vuosituhannella.

Suomen presidentti Tarja Halonen ja Namibian presidentti Sam Nujoma johtavat huippukokousta, johon odotetaan yli 150:tä valtion tai hallituksen päämiestä. Tapahtumasta on määrä tulla suurin koskaan järjestetty diplomaattinen tapaaminen.

Kokoukseen saapuvat mm. Yhdysvaltain, Venäjän ja Kiinan presidentit sekä useita eurooppalaisia johtajia. Osallistumisestaan on ilmoittanut myös Kuuban johtaja Fidel Castro, jonka uskotaan vievän ykkössijan maailmanlaajuisessa mediasirkuksessa. Poisjääneiden listalta löytyvät mm. Irakin presidentti Saddam Hussein sekä Libyan johtaja Muammar Gaddafi.

Globalisaatio ja solidaarisuus suuntaviivoina

Huippukokouksen teemana on "Yhdistyneet Kansakunnat 21. vuosisadalla". Kokouksessa käsitellään pääsihteeri Kofi Annanin laatimaa raporttia, jossa määritellään uuden vuosituhannen suuntaviivoja globalisaation ja ihmisten välisen solidaarisuuden pohjalta.

Kokouksessa on määrä hyväksyä yhdeksänsivuinen julistus, jossa korostetaan vapauden, tasa-arvon, solidaarisuuden, suvaitsevaisuuden, ympäristön kunnioittamisen ja yhteisvastuun periaatteita.

Konkreettisina, joskin melko utopistisina tavoitteina luetellaan mm. köyhyyden ja Aidsin voittaminen sekä opetuksen järjestäminen kaikille lapsille vuoteen 2015 mennessä. Kaiken kaikkiaan kokouksen asialista on varsin laaja ja rönsyilevä. Esille aiotaan ottaa maailmanlaajuisia ja alueellisia ongelmia aina sodista ja konflikteista ihmisoikeuksiin sekä informaatioteknologian aiheuttamaan eriarvoisuuteen.

Lukuisia kahdenvälisiä tapaamisia

Millennium-huippukokous tarjoaa mahdollisuuden lukuisiin kahdenvälisiin tapaamisiin huipputasolla. Yhdysvaltalaiset hallituslähteet kertoivat perjantaina, että presidentti Bill Clinton tapaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin keskiviikkona.

Jumiutunutta Lähi-idän rauhanprosessia yritetään saada taas liikkeelle, kun Clinton tapaa New Yorkissa sekä Israelin pääministerin Ehud Barakin että palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin. Pääsihteeri Annanin taas odotetaan tapaavan useita Afrikan johtajia ja kehottavan näitä ponnistelemaan entistä lujemmin maanosan aseellisten konfliktien ratkaisemiseksi.

Vain viiden minuutin puheenvuoroja


Huippukokouksen osanottajista kukin saa käyttää yhden viiden minuutin puheenvuoron. Lisäksi kokouksen yhteydessä pidetään neljä epävirallista suljettua konferenssia, joiden tarkoituksena on kannustaa johtajia suorasanaiseen ajatustenvaihtoon.

YK:n turvallisuusneuvostoon kuuluvien 15 maiden johtajat pitävät kokouksen torstaina. Tuolloin on tarkoitus keskustella YK:n rauhanturvatoiminnasta erityisesti Afrikassa. Huippukokouksen turvatoimista vastaa New Yorkin poliisi yhdessä Yhdysvaltain tiedustelupalvelun ja ulkoministeriön erikoisjoukkojen kanssa.

Kokouksen yhteydessä aiotaan järjestää peräti 91 mielenosoitusta, mutta poliisin mukaan niiden odotetaan sujuvan rauhallisesti.
(STT-Reuters-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.