YK:n erityisedustaja lähdössä Sudanista

Hallitus suuttui YK-edustajan nettipäiväkirjan kommenteista.

YK:n erityislähettiläs Jan Pronk on lähdössä Sudanista. Sudanin hallitus määräsi hänet poistumaan maasta, koska on suuttunut Pronkin nettipäiväkirjassaan esittämistä kommenteista.

Yhdysvaltojen ulkoministeri Condoleezza Rice luonnehti karkotusta "äärimmäisen ikäväksi".

Pronkin karkotus on syössyt Sudanin ja YK:n kireät suhteet entistä huonommiksi. Sudan ei ole hyväksynyt YK:n turvallisuusneuvoston päätöstä yli 22 000 YK:n rauhanturvaajan lähettämisestä väkivaltaisuuksien repimään Darfuriin Länsi-Sudaniin.

Pronk on tunnettu suorapuheisuudestaan. Hän kirjoitti äskettäin henkilökohtaisessa nettipäiväkirjassaan Sudanin armeijan kärsineen tappioita Darfurissa taisteluissa kapinallisia vastaan. Pronk kirjoitti myös armeijan taistelutahdon kehnoudesta nettisivullaan www.janpronk.nl. Lisäksi Pronk antoi ymmärtää armeijan toimivan yhteistyössä pahamaineisten janjaweed-joukkojen kanssa

Sudan julisti Pronkin jo viime viikolla ei-toivotuksi henkilöksi. Etenkin Sudanin armeija on suivaantunut Pronkin kommenteista. Sudanin ulkoministeriö sanoo olevansa valmis yhteistyöhön YK:n ja Pronkin seuraajan kanssa.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan nimitti Pronkin erityisedustajakseen Sudaniin vuonna 2004. Pronk on veteraanipoliitikko, joka on toiminut muun muassa Hollannin ympäristö- ja kehitysyhteistyöministerinä.

- Sudanin hallituksen kovan linjan miehet yrittävät koko ajan laajentaa vastakkainasettelua kansainvälisen yhteisön kanssa. Pronk on antanut heille hyvän mahdollisuuden onnistua, arvioi Sudanin ihmisoikeuskeskuksen johtaja Faisal el-Bagir.

El-Bagir sanoi myös Pronkin karkotuksen olevan enemmänkin poliittista teatteria, koska Pronk olisi joka tapauksessa joutunut jättämään virkansa vuodenvaihteessa, kun Kofi Annanin tilalle uudeksi pääsihteeriksi tulee eteläkorealainen Ban Ki Moon.

Noin 200 000 ihmisen arvioidaan kuolleen yli kolme vuotta jatkuneissa taisteluissa Darfurissa, ja noin 2,5 miljoonaa ihmistä on joutunut lähtemään kotiseuduiltaan. Ryöstelystä ja raiskauksista syytetään erityisesti janjaweed-joukkoja, jotka eivät kuulu armeijaan, mutta saavat asiantuntijoiden mukaan tukea viranomaisilta.

(MTV3-STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat