Mainos

YK:n ekonomistit: EU laajenee hitaasti

YK:n asiantuntijat katsovat länsimaiden johtajien olevan liian optimistisia EU:n laajenemista koskevissa odotuksissaan. Maailmanjärjestön taloustieteilijöiden mukaan laajeneminen itään ei todennäköisesti voi toteutua vuoteen 2000 mennessä, kuten EU:n piirissä on suunniteltu. YK:n ekonomistien arviot käyvät ilmi Euroopan talouskomission (ECE) tänään julkaisemasta tutkimuksesta.

Tutkimuksessa esitettyjen arvioiden mukaan on epätodennäköistä, että edes nopeimmin kehittyvät kansantaloudet voisivat liittyä EU:iin tämän vuosituhannen puolella. YK:n asiantuntijat perustelevat arviotaan mm. sillä, että mikäli jäsenneuvottelut aloitettaisiin alkuvuodesta 1998, sopimuksen hyväksymiseen jäisi aikaa vain kaksi vuotta. Esimerkiksi Kreikan jäsenneuvottelut kestivät kuusi vuotta ja ja Portugalin ja Espanjan yhdeksän vuotta.

Uusien jäsenmaiden kohdalla jouduttaisiin YK:n ekonomistien mukaan nyt tekemään huomattavia järjestelyjä pehmentämään täydellä teholla vaikuttavaa teollisuuden ja maatalouden kilpailua.

Vahvimpina uusina jäsenmaina on pidetty Tsekin tasavaltaa, Unkaria, Puolaa ja Sloveniaa. Mm. Ranskan presidentti Jacques Chirac ja useat muut valtionpäämiehet ovat maininneet vuoden 2000 sopivaksi ajankohdaksi uusien maiden liittymiselle EU:iin.
(STT-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.