Mainos

YK:n asetarkastusten johtaja hylkäsi Irakin vaateet

YK:n asetarkastajien johtaja Richard Butler hylkäsi tänään Irakin asettaman takarajan asetarkastusten suorittamiselle ja vaati Irakin mukautumista turvallisuusneuvoston vaatimuksiin. Butler ilmoitti asiasta lehdistötilaisuudessa, joka edelsi illan neuvotteluja Irakin varapääministerin Tareq Azizin kanssa. Butler sanoi tekevänsä neuvotteluissa Irakille selväksi, että sen on mukauduttava turvallisuusneuvoston vaatimuksiin asetarkastusten suorittamisesta. Turvallisuusneuvosto vaatii itselleen muun muassa rajoittamatonta tarkastusoikeutta.

Butler totesi, että asetarkastuksista syntynyt kiista on melko vakava, mikä on myös turvallisuusneuvoston mielipide. Irakin presidentti Saddam Hussein on uhannut karkottaa asetarkastajat lähikuukausina, jos seitsemän vuotta kestänyttä kauppasaartoa ei pureta.

Irakin varapresidentti Taha Yassin Ramadan julisti eilen "pyhän sodan" YK:n määräämiä talouspakotteita vastaan. Hänen mielestään Irak ei juuri hyödy yhteistyöstä YK:n kanssa. Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright puolestaan muistutti, että Irak voi päästä irti pakotteista vasta sitten, kun YK:n asetarkastuskomissio, Unscom, on vahvistanut, ettei Irakilla ole käytössään joukkotuhoaseita.

Albrightin mukaan Yhdysvallat toivoo yhä, että kiista ratkeaisi diplomaattisin keinoin, mutta muistutti, ettei Unscomin uhkailu auta mitään.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.