Mainos

YK:n asetarkastusryhmän johtaja poistui Irakista

YK:n asetarkastusryhmän johtaja Richard Butler poistui tänään Irakista kohti New Yorkia. Butlerin on määrä kertoa Irakissa käymistään aseneuvotteluista torstaina YK:n turvallisuusneuvostolle.

Butlerin mukaan Irak torjui hänen ehdotuksensa jatkaa ohjuksia ja kemiallisia aseita koskevaa tarkastustyötä vielä kuukauden ajan. Neuvotteluihin osallistunut Irakin varapääministeri Tareq Aziz puolestaan vaati, että asetarkastusryhmä raportoi turvallisuusneuvostolle Irakin aseriisunnan olevan jo päätöksessä, kertoi Bahrainissa matkallaan New Yorkiin pistäytynyt Butler. Butlerin mukaan asetarkastajilla ei kuitenkaan ole vielä tarpeeksi todisteita, jotta he voisivat toteuttaa Azizin vaatimuksen.

Butler ilmoitti jo eilen keskeyttävänsä YK:n ja Irakin väliset neuvottelut, koska ne eivät johtaneet mihinkään. Alunperin Butlerin oli tarkoitus palata New Yorkiin vasta loppuviikolla ja kertoa neuvotteluistaan YK:n turvallisuusneuvostolle ensi viikolla. Tarkkailijoiden mukaan Butlerin päätös keskeyttää matkansa merkitsee uutta kriisiä Irakin ja YK:n välisissä suhteissa. Butler ei kuitenkaan itse halunnut luonnehtia keskusteluja epäonnistuneiksi.

YK määräsi talouspakotteita Irakia vastaan sen jälkeen kun Irakin joukot olivat tunkeutuneet Kuwaitiin elokuussa 1990. Pakotteita ei purettane ennen kuin YK:n asetarkastajat vahvistavat, ettei Irakilla ole kiellettyjä aseita.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.