Mainos

YK:n asetarkastukset alkoivat Irakissa

Asetarkastukset Irakissa jatkuvat nyt ensi kerran neljän vuoden tauon jälkeen.

YK:n asetarkastukset Irakissa ovat käynnistyneet. Bagdadissa oleva asetarkastusryhmä lähti tänä aamuna ensimmäiselle tarkastuskäynnilleen. Etukäteen ei ole kerrottu, mitkä ovat asetarkastajien ensimmäiset tarkastuskohteet.

Asetarkastajat lähtivät päämajastaan Bagdadissa valkoisissa maastoautoissa, joissa oli YK:n tunnus. Asetarkastajien perässä matkasivat irakilainen viranomaisryhmä sekä kymmenien toimittajien joukko.

Asetarkastajien tehtävänä on selvittää, onko Irakissa biologisia tai kemiallisia aseita tai ydinaseita. Tarkastuksia jatketaan nyt ensi kerran neljän vuoden tauon jälkeen. Bagdadissa on tällä haavaa on yksitoista Unmovic-asetarkastajaa sekä kuusi IAEA:n tarkastajaa. Ryhmiin kuuluu asiantuntijoita Australiasta, Britanniasta, Egyptistä, Suomesta, Venäjältä ja Yhdysvalloista.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan sanoi eilen, että sota Irakissa voidaan välttää, jos Irakin presidentti Saddam Hussein pysyy sitoumuksissa, jotka hän on YK:lle antanut, ja on täydessä yhteistyössä asetarkastajien kanssa.

-Mutta jos Saddam Hussein uhmaa asetarkastajia ja YK:ta, niin turvallisuusneuvosto ryhtyy toimiin vastuunsa mukaisesti, Annan sanoi ranskalaisen Le Monde -lehden haastattelussa .

Pääsihteeri varoitti haastattelussa Yhdysvaltoja syöksymästä suin päin sotaan Irakia vastaan. Tämä saattaisi Annanin mukaan johtaa repeämiin tähän asti yksimielisenä esiintyneessä YK:n turvallisuusneuvostossa.

Asetarkastajien tukena on turvallisuusneuvoston yksimielinen, tiukkasanainen päätöslauselma. Siinä uhataan vakavilla seurauksilla, jos Irak ei anna joulukuun 8. päivään mennessä tyhjentävää selontekoa aseohjelmistaan.

Yhdysvallat on puolestaan julistanut oikeudekseen aloittaa sotatoimet Irakia vastaan, jos maalla todetaan olevan joukkotuhoaseita. Irak on useaan otteeseen vakuuttanut, ettei sillä ole joukkotuhoaseita ja että myös asetarkastajat tulevat tämän havaitsemaan.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.