Mainos

YK:n asetarkastajien johtaja ei lähde Irakiin

YK:n asetarkastajien johtaja Hans Blix sanoi tänään, ettei hän aio lähteä Bagdadiin neuvottelemaan irakilaisten kanssa asetarkastusten aloittamisesta uudelleen. Irak kutsui asetarkastajat neuvotteluihin perjantaina.

-Psykologiselta kannalta on parempi ettei minun asemassani oleva viranomainen lähde Bagdadiin, ennen kuin Irak hyväksyy tarkastusten jatkamisen, Blix sanoi sanomalehti Al-Hayatin haastattelussa. Blixin mielestä neuvottelut tässä tilanteessa vain "nostaisivat odotuksia perusteettomasti".

Irakin ulkoministeri Naji Sabri kirjoitti YK:n pääsihteerille Kofi Annanille osoittamassaan kirjeessä, että asetarkastajien johtaja Hans Blix ja hänen asiantuntijansa ovat tervetulleita Irakiin keskustelemaan avoinna olevista aseidenriisuntaa koskevista kysymyksistä.

Sabrin mukaan neuvotteluissa voitaisiin "luoda tukeva perusta tarkastusten seuraavalle vaiheelle". Blix kuitenkin arveli, että Irakin-vastaisen sodan mahdollisuus kasvaisi, jos hän lähtisi Bagdadiin ja neuvottelut epäonnistuisivat. Hän sanoi olevansa valmis keskustelemaan Irakin viranomaisten kanssa tarkastusmenettelyistä sen jälkeen, kun Irak "myöntyy sitä koskevien YK:n päätöslauselmien määräyksiin".

YK:n asetarkastajat lähtivät Irakista vuonna 1998 syyttäen maan hallitusta yhteistyön puutteesta. Irak oli syyttänyt tarkastajia vakoilusta. Tarkastajien vetäytymistä seurasivat Yhdysvaltain ja Britannian pommitukset.
Irakin olisi sallittava asetarkastajien pääsy maahan, jotta Persianlahden sodan ajoilta peräisin olevat YK:n pakotteet voitaisiin kumota.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.