Mainos

YK:n asetarkastajia lähti Bagdadista

Kaksi YK:n asetarkastusryhmää lähti tänään Bagdadista lähes koko viime viikon jatkuneiden tiiviiden yllätystarkastusten jälkeen. Asetarkastajat ovat yrittäneet varmistua Irakin halusta yhteistyöhön YK:n kanssa.

YK:n asetarkastajien johtaja Richard Butler esittää huomenna tarkastuksista selonteon YK:n pääsihteerille Kofi Annanille. Selonteolla on tärkeä osa, kun YK:n turvallisuusneuvosto päättää Irakiin kahdeksan vuotta sitten kohdistettujen pakotteiden tulevaisuudesta.

Myös kolmannen asetarkastusryhmä piti lähteä tänään, mutta se jää Irakiin viikonvaihteeseen saakka. Tarkastusten yllättävä uudelleenaloittaminen johti viime viikolla kahteen välikohtaukseen. Australialaisen Roger Hillin johtama asetarkastusryhmä ei keskiviikkona päässyt Irakin hallitsevan baath-puolueen päämajaan ja joutui torstaina odottamaan 45 minuuttia ennen pääsyään haluamaansa tarkastuskohteeseen.

Yhdysvallat katsoi, etteivät tällaiset välikohtaukset ole hyväksyttävissä ja lähetti alueelle seitsemän B-52-pommikonetta. Yhdysvallat uhkasi myös Irakia hyökkäyksestä ilman ennakkovaroitusta, ellei Irak suostu yhteistyöhön.
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.