Mainos

YK:n asetarkastaja: Irak ei ole sotilaallinen uhka

Irak ei ole sellainen turvallisuusuhka muulle maailmalle, että sitä vastaan täytyisi aloittaa sota. Näin arvioi YK:n asetarkastusryhmän Unscomin entinen johtaja Scott Ritter.

Amerikkalainen Ritter johti Unscomia 1991-98. Unscomin tehtävänä oli tutkia, oliko Irak hävittänyt joukkotuhoaseensa YK:n kanssa solmitun aseleposopimuksen mukaisesti.

Ritter sanoi toimittajille Pariisissa, että presidentti George W. Bush haluaa aloittaa sodan Irakia vastaan sisäpoliittisista syistä pikemmin kuin kansainvälisen turvallisuuden vuoksi. Ritter kuvasi itseään "amerikkalaiseksi isänmaanystäväksi ja republikaaniksi, joka äänesti Bushia". Hänen mukaansa 90-95 prosenttia Irakin joukkotuhoaseista saatiin hävitettyä vuoteen 1996 mennessä. -Vuoteen 1996 mennessä kaikki kemialliset aseet, kaikki biologiset aseet ja kaikki ydinaseet oli havaittu ja tuhottu. Puuttuvat 5-10 prosenttia olivat Ritterin mukaan "kirjanpito-ongelma".

Yhdysvaltain päätavoite vuoden 1991 jälkeen on Ritterin mukaan ollut Irakin presidentin Saddam Husseinin syökseminen vallasta eikä Irakin joukkotuhoaseiden hävittäminen. Ritterin mukaan on mahdotonta päästä varmuuteen, mitä Irakissa on tapahtunut vuoden 1998 jälkeen. -Mutta joukkotuhoaseiden valmistamiseen tarvitaan valtava teollisuuden infrastruktuuri. Kun muistaa Irakin teollisuuden kapasiteetin 1998 ja taloussaarron vaikutukset, on epätodennäköistä, että Irak on saanut joukkotuhoaseohjelmansa uudelleen käyntiin, Ritter sanoi.

(MTV3-STT-DPA)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja