Mainos

YK muodostaisi Kyproksesta liittovaltion

YK esittää, että Kypros tulisi yhdistää löyhäksi liittovaltioksi yhteisen presidenttineuvoston alaisuuteen.

Kypros


YK on esitellyt pitkään odotetun ehdotuksensa Kyproksen kiistan ratkaisemiseksi.

YK ehdottaa, että Kyproksen kreikkalainen ja turkkilainen puoli yhdistettäisiin löyhäksi liittovaltioksi samaan tapaan kuin Svetisin kantonit. Suunnitelma esiteltiin Kyproksen osapuolille tänään.

Ehdotukseen kuuluu myös kuusijäseninen presidenttineuvosto, jossa presidentin tehtävä kiertäisi. Kymmenen kuukauden välein presidenttinä olisi vuoroon kreikkalaispuolen ja vuoroon turkkilaispuolen edustaja, sanotaan ehdotuksessa, jonka uutistoimisto Reuters on nähnyt. Myösvarapresidentin tehtävä kiertäisi.

Kyproksen korkeimmassa oikeudessa olisi yhdeksän tuomaria, joista kolme olisi kummaltakin puolelta ja kolme muita kuin kyproslaisia.

YK toivoo, että Kyproksen kiistaan saataisiin ratkaisu kuukauden kuluessa, ennen Kööpenhaminassa pidettävää EU:n huippukokousta. Kypros odottaa saavansa kokouksessa vahvistuksen EU-jäsenyytensä aikataulusta.

Kansanäänestys maaliskuussa

Molemmilla puolilla Kyprosta äänestetään ensi maaliskuussa YK:n suunnitelmasta lopettaa saarivaltion jako turkkilaiseen ja kreikkalaiseen osaan, ilmoitti Kreikan ulkoministeri George Papandreou. Papandreoun mukaan keskustelut YK-suunnitelman yksityiskohdista päättyvät 30. maaliskuuta 2003, jolloin järjestetään kansanäänestykset Euroopan unioniin pyrkivän saarivaltion tulevaisuudesta. Sopimus EU:n laajentumisesta on määrä solmia huhtikuun puolivälissä Ateenassa.

Papandreou sanoi, etteivät kyproksenkreikkalaiset ja -turkkilaiset pääse sopuun Kööpenhaminan joulukuussa pidettävään huippukokoukseen mennessä. EU kutsunee tuolloin kymmenen maata uusiksi jäsenikseen.

Turkin ulkoministeri Sükrü Sina Gürel korosti, että osapuolet tarvitsevat nyt aikaa perehtyäkseen uusiin ehdotuksiin. Gürelin mukaan suunnitelma mahdollistaa neuvottelut mutta se sisältää myös kohtia, joita ei ole käsitelty aiemmin. Hän kuvaili ensireaktiotaan epäileväksi.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

(Uutiset klo 8 12.11.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.