Mainos

YK: Maapallon tila on huolestuttava

Laajalle levinnyt köyhyys ja lisääntyvät ympäristöongelmat uhkaavat maapallon hyvinvointia, varoittaa YK:n tuore raportti.

Tuoreen raportin mukaan ympäristöongelmat ovat yhä pahempia: 90-luvulla hakattiin lähes 90 miljoonaa hehtaaria sademetsää ja kolmannes maapallon 1,5 miljardista maatalousmaahehtaarista on jollain tavalla uhattuna.

Maatalousmaata uhkaa muun muassa eroosio ja saastuminen. Myös kuivuus on vakava haaste ja ilmaston lämpeneminen on aiheuttanut yhä pahenevaa kuivuutta osissa Aasiaa ja Afrikkaa.

YK:n raportin mukaan köyhyys pahenee kaiken aikaa ja kroonisesti aliravittuja on jo 800 miljoonaa. Arvioiden mukaan maapallon väestöstä 40 prosenttia kärsii vesipulasta vuoteen 2025 mennessä.

Veden kulutus onkin kuusinkertaistunut sadan viime vuoden aikana, huomattavasti nopeammin kuin väestö on kasvanut. Maatalouden osuus maailman vedenkulutuksesta on 70 prosenttia.

Monipuolisia haasteita riittää

YK:n mukaan elokuun lopulla Johannesburgissa Etelä-Afrikassa pidettävään kestävää kehitystä pohtivaan kokoukseen saapuvat yli sadan maan johtajat joutuvatkin vastamaan melkoisiin haasteisiin. -Ei voida vähentää köyhyyttä, ennen kuin kiinnitetään huomiota maahan ja veteen, ei voida kohentaa lasten terveyttä ilman että puututaan puhtauteen ja ilman laatuun, painotti YK:n varapääsihteeri Nitin Desai, joka johtaa Johannesburgin kokousta.

YK-maat ovat sitoutuneet tavoitteisiin, joiden mukaan köyhyydessä elävien ihmisten määrä pitää pystyä puolittamaan vuoteen 2015 mennessä. Tavoitteena on myös taata jokaiselle lapselle peruskoulutus samaan vuosilukuun mennessä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.