Mainos

YK lykkäsi kloonauskieltoa

YK:n yleiskokouksen alainen komitea on päättänyt lykätä ihmisen kloonauksen kieltävää sopimusta kahdella vuodella. Komitea päätti asiasta äänin 80-79 samalla kun 15 maata pidättäytyi äänestämästä. Päätöksen lykkäämistä olivat ehdottaneet islamilaiset maat.

Yksikään YK:n jäsenmaa ei kannata ihmisen kloonausta, mutta osa olisi valmis hyväksymään kantasolujen tuottamisen lääketieteelliseen tutkimukseen. Asia on ollut YK:n harkittavana vuodesta 2001, jolloin Ranska ja Saksa pyysivät järjestöä kieltämään nopeasti ihmisen kloonauksen.

YK:n jäsenmaat eivät ole kyenneet saamaan aikaan minkäänlaista sopua kloonauksesta. Sen sijaan kiistely siitä, missä vaiheessa sikiön voidaan katsoa olevan ihminen ja yleensä koko kloonauksen oikeutuksesta on vellonut vilkkaana pari vuotta.

Yhdysvaltain YK-varasuurlähettiläs James Cunningham sanoi päätöksen jälkeen, että mikäli lykkäystä ei olisi hyväksytty, yli sadasta maasta koostuva rintama olisi ollut valmis äänestämään kloonauksen kokonaan kieltävän maailmanlaajuisen määräyksen puolesta.

- Tämä osoittaa kansainvälisen yhteisön jatkuvasti oimistuvan mielipiteen siitä, että juuri tätä päämäärää kohti meidän on pyrittävä. Täydellisen ihmisen kloonauskiellon tulisi olla kansainvälinen standardi, Cunningham sanoi.

Kaikki eivät kuitenkaan olleet viivytyksestä mielissään:

- Ei ole sopivaa lähettää kansainväliselle yhteisölle viestiä, että emme ole onnistuneet keskustelemaan tästä ja muodostamaan kantaa asiaan näin pitkän ajan kuluessa, valitti espanjalainen diplomaatti Ana María Menendez.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.