YK lykkää Irakin pakoteohjelman uudistamista

YK:n turvallisuusneuvosto ei aio äänestää tiistaina Irakin vastaisten pakotteiden uudistamisesta. Sen sijaan nykyistä "ruokaa öljystä" -ohjelmaa aiotaan jatkaa muuttamattomana viisi tai kuusi kuukautta, diplomaattilähteet kertoivat.

Ohjelman oli määrä päättyä tiistaina. Yhdysvallat ja Britannia ovat ehdottaneet Irakin vastaisten pakotteiden uudistamista siten, että pelkästään siviilitarvikkeiden tuontia helpotettaisiin, mutta sekä sotilas- että siviilikäyttöön soveltuvien tuotteiden tuonti olisi edelleen kielletty. Lisäksi uuden ohjelman puitteissa puututtaisiin entistä tiukemmin salakuljetukseen.

Irak vastustaa uutta pakoteohjelmaa ja vaatii pakotteiden poistamista kokonaan. Myös Venäjä vastustaa Yhdysvaltain ja Britannian esitystä. Britannian YK-suurlähettilään Jeremy Greenstockin mukaan tiistaille suunniteltua äänestystä lykättiin "voimakkaan vastuksen vuoksi". Venäjällä on veto-oikeus turvallisuusneuvostossa. Irakin vastaiset pakotteet asetettiin sen tunkeuduttua Kuwaitiin vuonna 1990. Nykyisen pakoteohjelman puitteissa Irak saa myydä öljyä ulkomaille vain jos tuotot käytetään elintarvikkeiden ja lääkkeiden hankkimiseen.

(MTV3-STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat