Mainos

YK:lta odotetaan vihreää valoa Libyan lentokiellolle

YK:n turvallisuusneuvoston odotetaan äänestävän illalla päätöslauselmasta, jolla julistettaisiin lentokieltoalue Libyan ylle.

Lentokiellosta on neuvoteltu viime viikot kuumeisesti YK:ssa. Kiellon kannattajat haluavat estää Libyan hallintoa iskemästä kansalaisiaan vastaan ilmasta käsin. Vastustajat eivät halua ryhtyä sotilaallisiin toimiin Libyaa vastaan. Myös kiellon tehoa on epäilty.

Diplomaattilähteet kertoivat tänään, että kieltoon aiemmin nihkeästi suhtautunut Yhdysvallat on kääntynyt kannattamaan päätöslauselmaa. Paine YK:ta kohtaan on kasvanut viime päivinä, kun Libyan joukot ovat edenneet syvemmälle kapinallisalueille.

Yhdysvaltain YK-lähettiläs Susan Rice viestitti, ettei lentokielto yksin välttämättä riitä, vaan tarvitaan "pidemmälle meneviä askelia". Tämän katsottiin tarkoittavan mahdollisia iskuja myös muuta Libyan sotilaskalustoa vastaan.

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen kiirehti turvallisuusneuvostoa päätökseen.

- Jos Gaddafi selviää tästä, lähetämme viestin, että väkivalta kannattaa, Rasmussen sanoi.

- Aika on loppumassa, mutta uskon, että vielä ei ole liian myöhäistä.

Uutisissa väläytettiin taukoa taisteluihin

Libyassa Gaddafin joukot työntyivät tänään yhä syvemmälle maan itäosaan ja lähestyivät kapinallisten tärkeintä kaupunkia Bengasia. Armeija ja kapinalliset kävivät myös kiivaita taisteluja strategisesti tärkeistä Misratan ja Aidabijan kaupungeista.

Gaddafin joukkojen ehdittiin jo kertoa vallanneen molemmat kaupungit, mutta kapinalliset kiistivät väitteet. Al-Arabija-kanavan mukaan Aidabijan taisteluissa kuoli kymmeniä siviilejä.

Libyan valtion uutistoimisto Tana kertoi illalla yllättäen, että Libyan hallinto aikoo antaa kapinallisille mahdollisuuden laskea aseensa.

- Puolustusministeriö on päättänyt pysäyttää sotilaalliset toimet aseistettuja terroristijoukkioita vastaan alkaen puoliltaöin sunnuntaina -- ja antaa heille mahdollisuuden laskea aseensa ja hyötyä yleisestä armahduksesta, Tana kertoi.

Ei ollut tiedossa, pitikö uutinen paikkaansa. Aiemmin tällä viikolla Gaddafin poika Saif al-Islam Gaddafi uhosi, että Libya murskaa kapinalliset perjantaihin mennessä.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Katso Janne Hopsun juttu (Seitsemän uutiset 17.3.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.