Mainos

YK löysi todisteita Irakin ja Venäjän sopimuksesta

YK:n tarkastajat ovat löytäneet todisteita Venäjän hallituksen sopimuksesta myydä Irakiin biologisten aseiden tuotannossa tarvittavia välineitä vuonna 1995, amerikkalainen Washington Post lehti kirjoitti tänään. Venäjä on kuitenkin torjunut väitteet.

Washington Post -lehden mukaan tarkastajat takavarikoivat viime syksynä luottamuksellisen, irakilaisten viranomaisten valmisteleman asiakirjan, joka koski yli miljoonien dollarien arvoista kauppaa. Asiakirjassa sovittiin muun muassa 5 000 litran käymisastian myymisestä, jota epäillään voitavan käyttää biologisten aseiden valmistuksessa.

YK:n tarkastajat eivät lehden mukaan ole varmoja siitä, saiko Irak tarvikkeet vai ei. Mahdollinen myynti olisi kuitenkin rikkonut YK:n määräämää Irakin kauppasaartoa. YK:n asiakirjalöytö on aiheuttanut huolta siitä, että Venäjällä on ehkä ollut omat motiivinsa ajaa Irakin kriisissä diplomaattista ratkaisua.

YK pyysi jo kuusi viikkoa sitten Venäjää antamaan sopimuksesta lisätietoja, mutta Venäjän ulkoministeriö on kieltäytynyt ottamasta asiaan kantaa virallisesti. Eräs ministeriön virkamies on kuitenkin uutistoimisto Interfaxin mukaan sanonut, että "Venäjän hallitus ei ole tehnyt Irakin kanssa sopimusta eikä toimittanut maahan mitään".

Virkamies torjui Yhdysvaltain väitteet jälleen uutena yrityksenä "siirtää syy syyllisiltä viattomien niskoille". Hänen mukaansa "Venäjän rooli Irakin joukkotuhoaseiden kehittämisessä on ollut käytännössä olematon". Saksalaiset, itävaltalaiset ja sveitsiläiset yritykset ovat hänen mielestään olleet paljon ratkaisevammassa osassa.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.