Mainos

YK liitti kiinalaisryhmän terrorismilistalle

YK on liittänyt Kiinassa toimivan uiguuriseparatistien Etimin niiden järjestöjen listalle, joiden varat jäädytetään terroriepäilyjen vuoksi, kertoi englanninkielinen China Daily -lehti.

Yhdysvallat ilmoitti jo pari viikkoa sitten, että se liittää Itä-Turkestanin itsenäisyysliikkeen Etimin terrorismiin kytköksissä olevien järjestöjen listalle. YK:n listalla on runsaat 250 järjestöä, henkilöä tai liikeyritystä, joita epäillään yhteyksistä kansainväliseen terrorismiin. Suurimman osan listalle on vaatinut Yhdysvallat.

Etimin listoittamista vaativat Kiina, Kirgisia ja Yhdysvallat. Yhdysvaltain apulaisulkoministeri Richard Armitage ilmoitti pari viikkoa sitten Kiinassa vieraillessaan, että Yhdysvallat on asettanut Etimin terroriepäiltyjen listalle. Ilmoitus tuli samaan aikaan kun Kiina kertoi kiristäneensä ohjusteknologian vientisääntöjään Yhdysvaltain vaatimusten mukaisesti, ja asiantuntijoiden mukaan kyse oli selvästi kaupankäynnistä.

Kiina perusti terroritoimiston

China Dailyn mukaan Kiina on perustanut erityisen toimiston, jonka tehtävä on toimia terrorismia vastaan. Toimisto on osa turvallisuusministeriötä.

Toimiston perustaminen oli välttämätöntä, koska "Kiina on terrorismin uhri", sanoi Kiinan ulkoministeriön kansainvälisen osaston johtaja Li Baodong China Dailylle. Lin mukaan terrorin takana ovat "Itä-Turkestanin joukot", jotka ovat syyllistyneet väkivaltaan Xinjiangissa ja Keski-Aasiassa.

-Ne uhkaavat vakavasti koko alueen turvallisuutta ja vakautta. Kansainvälisellä yhteistyöllä voi siksi olla tärkeä rooli terrorismin vastaisessa taistelussa, Li sanoi.

Kiinan mukaan uiguuriseparatistit ovat surmanneet 162 ihmistä ja haavoittaneet yli 400:aa vuoden 1990 jälkeen. Separatistit haluavat perustaa Xinjiangin maakuntaan itsenäisen valtion turkinsukuisille uiguureille.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.