Mainos

YK lievensi Irakin taloussaartoa

YK:n turvallisuusneuvosto on höllentänyt Irakin vastaista taloussaartoa. Päätös syntyi yksimielisesti nimettömänä käydyn äänestyksen jälkeen, kun kaikki turvallisuusneuvoston 15 jäsenmaata äänestivät aloitteen puolesta.

Päätöksen ansiosta irakilaiset saavat nyt jälleen perustarvikkeita aina ompelukoneista polkupyöriin. Neuvoston pysyvät jäsenmaat pääsivät sopuun pakotteiden muuttamisesta jo viime viikolla, mutta äänestys lykkääntyi lähinnä Syyrian kiukuttelun vuoksi. Syyriaa on syytetty laittomasta Irakin öljyn maahantuonnista.

Noin kaksitoista vuotta voimassa olleiden pakotteiden uusimisesta on kiistelty pitkään. Etenkin Yhdysvallat on vaatinut niiden tehostamista. Eniten vastahangassa on ollut Venäjä.

Uuden järjestelmän keskeinen osa on 300-sivuinen lista tuotteista, joiden vienti vaatii YK:n erityisluvan. Tarkoituksena on varmistaa, ettei vientitavaroita voida hyödyntää sotateollisuudessa ja joukkotuhoaseiden kehittelyssä.Toisaalta humanitaariseen apuun käytettävien tuotteiden vientiä helpotetaan.

Turvaneuvoston päätöksen mukaan vanha ohjelma jatkuu vielä puoli vuotta, minkä jälkeen uudet säännöt otetaan käyttöön. Irakin vastaisia pakotteita ei kuitenkaan pureta kokonaan, ennen kuin maa sallii YK:n asetarkarkastajien maahanpääsyn.

Irak laitettiin taloussaartoon vuonna 1990, jolloin se hyökkäsi Kuwaitiin.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 14.05.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.