Mainos

YK: Libanonin sissien ja Israelin välille tulitauko

Etelä-Libanonissa on käyty tänään rajuimpia yhteenottoja moniin kuukausiin ja Israelin ilmavoimat ja tykistö on tehnyt alueella iskuja.

YK:n rauhanturvaajat ovat onnistuneet neuvottelemaan tulitauon sissien ja Israelin kesken Etelä-Libanonissa. YK:n Unifil-joukkojen edustaja sanoi uskovansa, että tilanne rauhoittuu. Yhteenotot alueella ovat olleet rajuimmat moniin kuukausiin.

Israelin ilmavoimat ja tykistö tulittivat päivällä useita alueita Etelä-Libanonissa, ja israelilaiset joukot kävivät tulitaistelun Hizbollah-sissien kanssa. Pohjois-Israelin asukkaat saivat taistelujen vuoksi määräyksen siirtyä pommisuojiin.

Israel aloitti iskut, kun Etelä-Libanonista oli ammuttu raketteja Israeliin. Raketit ylsivät nyt syvemmälle Israelin alueelle kuin koskaan aiemmin. Israel ilmoitti ottavansa raketti-iskun esille YK:ssa.

Israel on jo aiemmin sanonut pitävänsä Libanonin hallitusta vastuullisena iskuista, jotka sen alueelta kohdistuvat Israelia vastaan. Pääministeri Ehud Olmert sanoi Israelin tekevän "tuskallisen iskun" niitä vastaan, jotka olivat Israelin raja-alueiden hyökkäysten takana.

- Jos he jatkavat, he joutuvat katumaan niitä, Olmert varoitti.

Islamilainen jihad ilmoittautui tekijäksi

Raketti-iskujen tekijäksi ilmoittautui palestiinalaisjärjestö Islamilainen jihad, joka kertoi myös jatkavansa iskuja. Ne ovat järjestön mukaan kosto siitä, että israelilaiset olivat surmanneet autopommi-iskussa järjestön johtajiin kuuluvan miehen ja tämän veljen viikko sitten Etelä-Libanonissa.

Islamilainen jihad on suurin palestiinalaismilitanttien liike, joka ei ole aloittanut tulitaukoa.

Iranilaismielinen Hizbollah ilmoitti puolestaan yhden taistelijansa kuolleen yhteenotossa israelilaisjoukkojen kanssa. Hizbollahin mukaan myös yksi israelilaissotilas sai surmansa.

Aiemmin yksi israelilainen sotilas oli haavoittunut, kun Etelä-Libanonista ammuttiin raketteja kohti sotilastukikohtaa lähellä israelilaista Safedin kaupunkia. Kaupunki sijaitsee 20 kilometriä etelään Libanonin ja Israelin rajalta.

Israelin sotilaskoneet iskivät tänään useita kertoja myös kahteen palestiinalaiskohteeseen Libanonissa, kertoi Libanonin poliisi. Turvallisuuslähteiden mukaan ainakin neljä rakettia osui palestiinalaisen PFLP-GC-järjestön tukikohtaan Bekaan laaksossa. Toisen iskun Israel teki hieman myöhemmin Naamehiin, lähelle Beirutia, kertoi Libanonin poliisi. Myös se oli Syyrian tukeman PFLP-GC-järjestön tukikohta.

PFLP-GC:n johtaja Ahmed Jebril sanoi lehtihaastattelussa, että PFLP-GC koordinoi nykyisin toimintaansa Israelia vastaan Hizbollahin kanssa.

(MTV3-Reuters-AFP-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.