Mainos

YK lennättää pakolaisia Itä-Timorista

Indonesian presidentti B.J. Habibie sanoo, ettei Indonesia aseta mitään ehtoja Itä-Timoriin suunniteltujen YK-joukkojen kokoonpanolle. Habibie tapasi tänään EU-maiden suurlähettiläitä Jakartassa.

Ita-Timorin ihmisia

YK puolestaan evakuoi 1 500 pakolaista Itä-Timorin pääkaupungista Dilistä Australiaan ja sulki Dilin-toimistonsa. Suomen Jakartan-suurlähettiläs Hannu Himanen kertoi Habibien käytännössä toistaneen sunnuntaisen lausuntonsa, jonka mukaan Indonesia hyväksyy nyt kansainvälisten joukkojen lähettämisen Itä-Timoriin. Indonesia ei aseta mitään erityisehtoja, vaan antaa YK:n päättää joukoista, Himanen sanoi.

Indonesian sisäministeri Syurwan Hamid oli sanonut aiemmin, että YK:n tulisi ottaa huomioon Indonesian kanta, kun se päättää joukkojen kokoonpanosta. Hallitsevan Golkar-puolueen vaikutusvaltainen jäsen sanoi tiistaina, että Australian joukkojen tulo Itä-Timoriin kiihdyttäisi väkivaltaisuuksia alueella. Aisyah Aminin johtama parlamentaarinen puolustusvaliokunta kehotti YK:ta jättämään Australian lisäksi Uuden-Seelannin, Yhdysvallat, Kanadan ja Portugalin joukkojen ulkopuolelle.

Australia ilmoitti tänään, että maan YK-joukkoa johtaa kenraalimajuri Peter Cosgrove. Australia on tarjoutunut koko kansainvälisten joukkojen johtajaksi. YK:n turvallisuusneuvoston odotettiin käyttävän tämä päivä YK-joukot valtuuttavan päätöslauselman valmisteluun. Indonesian ulkoministeri Ali Alatas on ollut New Yorkissa neuvottelemassa YK:n kanssa joukoista, ja Yhdysvaltain presidentin Bill Clintonin mukaan keskustelut näyttivät etenevän hyvin.

UNHCR huolissaan pakkosiirroista

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR kertoi olevansa huolissaan yhä lisääntyvistä tiedoista, joiden mukaan itätimorilaisia siirretään väkisin Länsi-Timoriin ja miehet erotetaan matkan varrella perheistään. YK evakuoi 1500 pakolaista Dilistä Australiaan sanoen, ettei se enää pystynyt takaamaan pakolaisten turvallisuutta. Samalla YK evakuoi loppuja työntekijöitään Itä-Timorista jättäen Diliin Australian konsulaattiin ainoastaan kymmenkunta työntekijää.

Australian ilmavoimien kuljetuskoneet aloittivat evakuointioperaation yön pimeydessä ja saivat sen päätökseen tiistaina päivällä. YK:n Itä-Timorin operaation Unametin edustajan Patrick Burgessin mukaan Dili on täysin tuhoutunut.-Lähes kaikki rakennukset on tuhottu, ihmisiä ei ole missään, vain muutamia viheliäisiä koiria, Burgess sanoi. Hänen mukaansa näkymät Dilissä ovat kuin Ilmestyskirjan sivuilta.

Sadattuhannet itätimorilaiset piileskelevät YK:n mukaan puolisotilaallisten joukkojen väkivaltaa vuorilla. Pakolaisten kerrotaan elävän lehdillä ja juurilla. Tuhansia ihmisiä uhkaa nälkiintyminen, ellei heille kiireisesti toimiteta ruokaa ja lääkkeitä. Unametin johtaja Ian Martin kuvasi tiistaina tilannetta erittäin kriittiseksi. Suurlähettiläs Hannu Himasen mukaan EU harkitsee yli 10 miljoonan dollarin lahjoittamista itätimorilaisille humanitaarisena apuna. EU-maiden suurlähettiläät painottivat Habibielle Itä- ja Länsi-Timorin humanitaarisen kriisin ratkaisemisen tärkeyttä, Himanen sanoi. Australian pääministeri John Howard arvioi tiistaina, että australialaiskoneet pääsevät aloittamaan ruuan ja lääkkeiden pudottamisen itätimorilaisille pakolaisille tiistaina.

Gusmao kertoi hyökkäyksestä sissejä vastaan

Itä-Timorin itsenäisyysjohtaja Xanan Gusmao kertoi, että Indonesian armeijan joukot sekä puolisotilaalliset joukot ovat hyökänneet itätimorilaisten sissien leirille ensimmäistä kertaa elokuussa järjestetyn kansanäänestyksen jälkeen.

Hyökkäys oli kohdistunut Itä-Timorin vastarintaliikkeen aseellista siipeä Falintilia vastaan. Itätimorilaiset johtajat kertoivat aiemmin tiistaina Australiassa, että Falintilin sissit ovat yrittäneet suojella vuorille paenneita tuhansia ihmisiä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.