YK kriminalisoimassa jihadisteihin liittymisen - näin kommentoi Räsänen

Sisäministeri Päivi Räsänen pitää tervetulleena YK:n turvallisuusneuvoston eilistä päätöstä, jonka mukaan kaikkien jäsenmaiden tulee hyväksyä lakeja, joissa omien kansalaisten liittyminen jihadisteihin määriteltäisiin vakavaksi rikokseksi. 

Räsäsen mukaan jo aiemmin on käynnistetty selvitykset siitä, miten jihadistitaistelijoiksi lähtevien matkustamiseen voitaisiin puuttua.

– Tätä parhaillaan selvitellään. Meillä sekä oikeusministeriössä että sisäministeriössä selvitetään, että onko Suomen laki tässä suhteessa ajan tasalla ja täyttääkö se nämä YK:n edellytykset, Räsänen kertoo.

Terroristiryhmän toimintaan osallistumisesta rikos?

Tällä hetkellä Suomessa on kielletty terrorismin rahoittaminen, terroristisessa tarkoituksessa tehty rikos, terroristiryhmän johtaminen, terrorismirikoksen valmistelu, terroristiryhmän toiminnan edistäminen, julkinen kehottaminen terroristiseen rikokseen ja värväys terrorismirikoksen tekemiseen.

Eduskunnan käsittelyssä on parhaillaan esitys siitä, että myös terrorismiin kouluttautuminen kriminalisoitaisiin.

Räsäsen mukaan tehokkaimmin jihadistien matkustaminen taistelualueille pystyttäisiin estämään kriminalisoimalla osallistuminen terroristiryhmän toimintaan.

– Jos tämä terroristiryhmän toimintaan osallistuminen olisi kriminalisoitua, niin silloin olisi pakkokeinolain nojalla mahdollista asettaa henkilö matkustuskieltoon ja ottaa häneltä passi pois, jos häntä todennäköisin syin epäiltäisiin terroristiryhmän toimintaan osallistumista.

Räsänen itse kannattaa terroristiryhmän toimintaan osallistumisen kriminalisointia, vaikka asia ei varsinaisesti sisäministeriölle kuulukaan.

– Itse olisin kyllä vahvasti sillä kannalla, että se kriminalisointi laajennettaisiin myös tähän terroristiryhmään osallistumiseen. Mutta se on oikeusministeriön lainsäädäntöä ja sitä siellä selvitetään.

Räsänen toivoo, että YK:n turvallisuusneuvoston eilinen linjaus pistää nyt selvitystyöhön vauhtia.

– Kyllä sillä varmasti on se merkitys, että se tuo tähän lisää painoarvoa. Tämä ei ole pelkästään sisäministeriön asia. Meillä kyllä sisäministeriössä ja poliisitoimessa on aika vahva näkemys siitä, että terroristiryhmän toimintaan osallistuminen tulisi myös kriminalisoida. Uskon, että tämä YK:n kannanotto luo painetta myös tuonne oikeusministeriön suuntaan.

Kansalaisuuden menettämistä selvitetään

Edelleen selvitetään myös mahdollisuutta ottaa ulkomailla taisteluihin osallistuneilta henkilöltä Suomen kansalaisuus pois.

– Sekin on meillä ministeriössä selvitettävänä. Jos näitä kansalaisuuden poisottamisen ehtoja muutettaisiin niin, että henkilö voisi menettää kansalaisuuden myös kansallisen turvallisuuden perusteella, niin silloin voisi olla mahdollista näin tehdä.

Tällä hetkellä kansalaisuuden voi menettää ainoastaan silloin, jos henkilön kansalaishakemuksesta on kulunut alle viisi vuotta ja henkilö on antanut vääriä tai harhaanjohtavia tietoja sitä hakiessaan.

Kansalaisuuden voisi kuitenkin lakimuutoksen jälkeenkin menettää vain sellainen henkilö, jolla on useamman maan kansalaisuus.

– Tässä on se ongelma, että me olemme osa niitä kansainvälisiä sopimuksia, joissa lähtökohtana on se, että ketään ei voi jättää kansalaisuudettomaksi. Jos henkilö on vain Suomen kansalainen, niin se ei silloin onnistuisi.

Poliisille pääsy matkustajarekisteritietoihin

Valtioneuvosto hyväksyi tänään Räsäsen esityksen poliisin oikeudesta hyödyntää matkustajarekisteritietoja rikosten estämiseksi ja selvittämiseksi. Lakiesitys asiasta lähti tänään eduskunnan käsiteltäväksi.

– Tällä on nimenomaan merkittävä vaikutus siihen, että etenkin suojelupoliisi pystyy paremmin tunnistamaan henkilöitä, jotka matkustavat taistelutarkoituksessa taistelualueelle tai palaavat sieltä. Eli poliisi saisi oikeuden päästä niin meri-, maa- kuin ilmaliikenteessä näihin matkustajarekistereihin. Sieltä pystyy sitten seulomaan nimiä, jotka kenties voisivat tähän terrorismirikollisuuteen liittyä, Räsänen kommentoi.

Lue myös:

    Uusimmat