Mainos

YK kotiuttaa henkilöstönsä Irakista

YK:n pääsihteeri Kofi Annan määräsi torstaina osan Irakissa vielä olevasta YK-henkilökunnasta lähtemään maasta.

Kofi Annan


YK:n pääsihteerin Kofi Annanin tiedottaja ilmoitti, että päätös tehtiin Irakin epävarmojen olojen vuoksi. Tiedottaja Fred Eckard sanoi Annanin päättäneen avustajiensa suosituksesta vähentää Irakissa olevien YK:n kansainvälisten työntekijöiden määrää. Eckard korosti, että kyse ei ole evakuoinnista, vaan että toimi on väliaikainen.

Pääsihteerin päätös on tarkkailijoiden mukaan takaisku Yhdysvalloille, koska amerikkalaiset ovat vakuuttaneet turvallisuustilanteen Irakissa olevan hallinnassa. Päätös on myös omiaan horjuttamaan presidentti George W. Bushin pyrkimyksiä lisätä YK:n osuutta Irakin jälleenrakennuksessa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Irakista lähtee tässä vaiheessa yhdeksäntoista maassa vielä olevista noin sadasta kansainvälisestä työntekijästä. Bagdadissa olevaa YK:n päämajaa vastaan tehtiin 19. elokuuta pommi-isku, jossa kuoli 22 ihmistä, heidän joukossaan YK:n Irakin-erityislähettiläs Sergio Vieira de Mello.

Irakissa olevien YK:n kansainvälisten työntekijöiden määrä vähennettiin jo elokuisen pommi-iskun jälkeen kuudestasadasta sataan. YK:lla on Irakissa myös nelisentuhatta irakilaista työntekijää. Tämän viikon maanantaina YK-päämajaa vastaan tehtiin Bagdadissa uusi pommihyökkäys, jossa kuoli irakilainen poliisi. Lisäksi parikymmentä paikallista YK-työntekijää loukkaantui.

Annan on nimittänyt presidentti Martti Ahtisaaren johtamaan riippumatonta selvitysryhmää, jonka on määrä selvitellä YK-henkilöstön turvallisuutta Irakissa. Ahtisaari ei osallistunut Annanin ja tämän avustajien torstaiseen tapaamiseen, jossa keskusteltiin YK-väen väliaikaisesta vähentämisestä. Ahtisaaren johtama ryhmä työskentelee aluksi YK:n päämajassa New Yorkissa. Ryhmään kuuluu kaksi suomalaista sotilasasiantuntijaa: prikaatikenraali Taneli Oksanen ja eversti Raimo Koskeala.

Ryhmän muut jäsenet ovat irlantilainen poliisipäällikkö Peter Fitzgerald ja amerikkalainen konfliktintutkija Claude Bruderlein. YK-virkailijoiden järjestö esitti kuluneella viikolla tiukkasanaisen lausunnon, jossa vaadittiin kaikkien YK:n työntekijöiden vetämistä Irakista. -Kuinka paljon enemmän ihmisemme Irakissa voivat sietää? lausunnossa kysyttiin.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.