Mainos

YK-komitea perää Israelilta uudistuksia palestiinalaisalueilla

YK:n rasisminvastaisen komitean mielestä Israelin tulisi muun muassa lopettaa Länsirantaa ympäröivän aidan rakentaminen ja varmistaa, että vesivarat palestiinalaisalueilla jakautuvat tasaisemmin.

YK:n rasisminvastainen komitea vaatii Israelia purkamaan tiesulkuja ja tarkistamaan palestiinalaisia kohtaan asetettuja rajoituksia. Rasismin poistamiseksi perustettu YK-komitea on ollut Genevessä koolla neljä viikkoa.

Israelin toimet itsemurhaiskujen estämiseksi olisi komitean mukaan mitoitettava uudelleen, jotta Israelin arabit ja Israelin miehittämillä alueilla asuvat palestiinalaiset eivät joutuisi syrjityiksi. Israelin olisi myös lopetettava Länsirantaa ympäröivän aidan rakentaminen ja varmistettava, etteivät Israelin lukuisat tarkastuspisteet ja tiesulut vahvista rotuerottelua.

Komitea kiinnittää päätelmissään huomiota myös siihen, että vesivarat ovat jakautuneet epätasaisesti, palestiinalaisten taloja tuhotaan ja "monien palestiinalaisten paluuoikeus kielletään". Edelleen komitea sanoo, että palestiinalaiset saavat kovempia rangaistuksia kuin juutalaiset samoista rikoksista.

Israel katsoo, ettei YK:n komitean toimivalta koske sen miehittämiä palestiinalaisalueita. YK-komitea torjuu näkemyksen. Israelin YK-lähettiläs Itzhak Levanon sanoi komitealle viime kuussa, että on ratkaisevan tärkeätä ymmärtää Israelin turvallisuusuhat.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.