YK-komissio kertoo Syyrian sotarikosnimiä syyttäjille

Listaa epäillyistä sotarikollisista koonnut YK:n alainen selvityskomissio sanoo jakavansa tietoja Syyrian epäillyistä sotarikollisista syyttäjien kanssa.  

Komission mukaan se jakaa pyynnöstä tietonsa missä tahansa maassa sotarikosoikeuskäsittelyä valmistelevien syyttäjien kanssa. Tietoja pyytävien tulee komission mukaan kuitenkin olla kyvykkäitä viranomaisia, ja tietoja jaetaan vain tietyistä epäillyistä.  

Komissio ei aio tässä vaiheessa julkaista nimilistoja kokonaan.

Komissio on kerännyt Syyrian sotarikoksista epäiltyjen nimiä neljä vuotta, mutta listat on tähän asti pidetty salassa tulevia mahdollisia oikeudenkäyntejä varten. Listoilla on arvioitu olevan jopa satoja nimiä. Komissio katsoi helmikuussa, että salaiset listat epäillyistä sotarikollisista pitäisi muuttaa julkisiksi. Nimien julkaisemisen katsottiin voivan hillitä väkivaltaisuuksia.

Osa valtioista on kuitenkin varoittanut, että nimien julkaisu voi vaarantaa tulevia oikeudenkäyntejä, kertoo uutistoimisto AFP:n diplomaattilähde.

Sotarikosepäilyjä kaivellut selvityskomissio on toistuvasti mutta turhaan yrittänyt vedota YK:n turvallisuusneuvostoon, jotta sotarikosepäilyjä saataisiin Kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n käsittelyyn.

Yksittäiset valtiot voivat nostaa syytteitä Syyriassa tapahtuneista sotarikoksista oman lainsäädäntönsä nojalla, jos epäilty tekijä tai uhrit ovat niiden kansalaisia tai kansainvälisten säädösten perusteella, jotka sallivat syytteen nostamisen erittäin vakavista rikoksista missä vain.

Kolme Euroopan maata on jo pyytänyt lisätietoja, komissio kertoi, mutta ei nimennyt maita.

Lue myös:

    Uusimmat