YK-kokous päätti puolittaa nälän viimeistään vuonna 2015

YK:n ruokakokous on päättänyt puolittaa aliravittujen määrän viimeistään vuoteen 2015 mennessä. Kokouksen päätösjulistuksessa sanottiin myös, ettei ruokaa pidä käyttää poliittisena tai talouspoliittisena aseena.

Julistus hyväksyttiin myöhään illalla neuvotteluryhmässä, ja se meni vielä täysistunnon hyväksyttäväksi.

Kolmipäiväisen kokouksen tehtävänä oli etsiä keinoja nälän poistamiseksi ja elintarvikkeiden hinnannousun pysäyttämiseksi. Kokous pidettiin Roomassa.

- Olemme hyväksyneet tekstin, sanoi neuvotteluryhmän puheenjohtaja, Kongon metsä- ja ympäristöministeri Henri Djombo.

Argentiinalla oli yhä varauksia, ja se ilmoitti esittävänsä ne julistuksen liitteessä.

Kiistanalaisimmat kohdat olivat biopolttoaineet ja kaupan esteet. Julistuksen mukaan biopolttoaineet ovat sekä haasteita että mahdollisuuksia ja lisätutkimuksia tarvitaan. Biopolttoaineiden kiivaimpia kannattajia olivat Brasilia ja Yhdysvallat, sokeriruo'on ja maissin suurtuottajat.

YK ilmoitti uudesta, lähes kolmen miljardin dollarin eli kahden miljardin euron avusta ruokakriisin helpottamiseksi. YK:n pääsihteerin Ban Ki Moonin mukaan vuosittain tarvittaisiin kuitenkin 20 miljardin dollarin verran apua.

Maailmanpankin mukaan ruoan hinta on kaksinkertaistunut kolmessa vuodessa. Brasilia, Vietnam, Intia ja Egypti ovat rajoittaneet elintarvikkeiden vientiä.

Ruokakriisiin liittyvä toimintasuunnitelma on määrä esitellä G8-ryhmän kokouksessa Japanissa myöhemmin kesäkuussa ja G8-huippukokouksessa heinäkuussa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat