YK-kokous jatkuu Suomen puheenvuorolla

Presidentti Halonen avaa YK:n huippukokouksen toisen päivän Suomen puheenvuorolla.

Maailman huippujohtajien YK-kokous jatkuu presidentti Tarja Halosen pitämällä Suomen kansallisella puheenvuorolla heti kokouspäivän aluksi, noin kello 16.15 Suomen aikaa. Puheensa jälkeen Halonen jatkaa työtään kokouksen yhteispuheenjohtajana.

Halosen tiukkaan puheenjohtaja-ohjelmaan ei mahdu kovinkaan paljon kahdenvälisiä tapaamisia, mutta hänen tapaamislistallaan ovat vielä ainakin palestiinalaisjohtaja Jasser Arafat sekä Iranin presidentti Mohammad Khatami. Huippukokouksen puheenjohtajamaat Suomi ja Namibia isännöivät yhdessä eilisiltana kokousvieraille pidettyä vastaanottoa.

Lähi-idän rauha esillä

Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton on yrittänyt potkia liikkeelle pahasti jumissa olevaa Lähi-idän rauhaprosessia. Clinton tapasi eilen illalla illalla sekä Israelin pääministeri Ehud Barakin sekä palestiinalaisjohtaja Jasser Arafatin. Clintonin tarkoituksena oli ottaa selvää, ovatko osapuolet lähentyneet toisiaan lainkaan viime viikkojen aikana.

-Hetkeäkään ei ole hukattavana, kiirehti Clinton osapuolia puheessaan YK:ssa. Arafat on jo antanut ymmärtää,että palestiinalaiset saattavat suostua ensi viikolla häämöttävän rauhansopimuksen takarajan siirtämiseen.

Castro suomi länsimaita


Yksi kokouksen seuratuimpia vieraita on Kuuban Fidel Castro, joka on Yhdysvalloissa ensimmäistä kertaa

Castro oli yksi odotetuimmista puhujista.

viiteen vuoteen. Hän saapui kokouspaikalle tiistaina. eilen hän esiintyi kokoussalissa tunnusomaisen armeijapukunsa sijasta tavallisessa tummassa puvussa.

Castro suomi puheessaan kokouspaikalla olevia rikkaita teollisuusmaita siitä, että ne tarjoavat uudistuksina samoja vanhoja reseptejä, jotka ovat aiheuttaneet kehitysmaiden köyhyyden ja riippuvuuden varakkaista maista. Castron paikalle saapuminen aiheutti jonkin verran mielenosoittajien nujakointia Kuuban lähetystön edustalla.

Kokouksen tavoitteet taustalla


Jättimäisen huippukokouksen asialistalla on sellaisia huikeita päämääriä, kuin perusopetuksen takaaminen kaikille maailman lapsille, AIDSin vastainen taistelu ja köyhyyden vähentäminen. Ainakin kokouksen alkupuoli on lipsahtanut hieman sivuraiteille, kun maailman huippujohtajien kahdenväliset tapaamiset ovat saaneet huomattavasti enemmän uutisarvoa, kuin varsinaiset kokousaiheet.

Erityisesti amerikkalaiset tiedotusvälineet ovat liimanneet kameransa presidentti Bill Clintoniin ja hänen viime hetken pyrkimyksiinsä leipoa rauha Lähi-itään. Amerikkalaisten tv-uutisten mukaan presidentti Clinton avasi YK-kokouksen puheellaan, ei Suomen Tarja Halonen.

Halonen korkeintaan vilahti muutamissa uutiskuvissa taustalla. Clinton aikoo käyttää kokousta hyväkseen myös painostaakseen öljyntuottajamaita lisäämään tuotantoaan tai laskemaan öljyn hintaa. Kokoukseen saapuneen, amerikkalaisten suuresti inhoaman Kuuban Fidel Castron tekemisiä ihmetellään myös tiedotusvälineissä tiiviisti.

YK:n muutospaineet

YK-sotilaita vartiossa

Varsin monissa puheenvuoroissa, myös Suomen kannanotoissa on korostettu YK:n muutospaineita. Erityisen huolen kohteena on rauhanturvaaminen, jonka sanotaan olevan kriisissä. Järjestön väliintulijan roolista maailman kriiseissä kiistellään yhä YK:n sisällä. Turvallisuusneuvoston laajennusta on myös vaadittu pitkään ja asia tulee olemaan melkoinen taistelunaihe suurvaltojen välillä.

Japani on jo pitkään vaatinut paikkaa pysyvien jäsenten joukossa ja Britannia on jo esittänyt, että sekä Saksa että Japani otettaisiin neuvoston pysyvien jäsenten joukkoon. Latinalaisen Amerikan, Afrikan ja Aasian köyhien maiden edustusta neuvoston vaihtuvien jäsenten joukossa pitäisi esityksen mukaan myös lisätä.

Osallistujamaat ovat jo kuitenkin aloittaneet toimet millennium-päämäärien saavuttamiseksi. Presidentti Tarja Halosen mukaan jo 82 maata on allekirjoittanut tai ratifioinut noin 250 eri sopimusta. Suomi kantaa kortensa kekoon torstaina, kun ulkoministeri Erkki Tuomioja allekirjoittaa kaksi lasten oikeuksia koskevaa pöytäkirjaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat