Mainos

YK kokoaa kiireellä Libanonin rauhanturvaoperaatiota

YK haluaa lähettää 3 500 sotilaan vahvuisen etujoukon Etelä-Libanoniin kymmenen päivän kuluessa, jotta taistelut Israelin ja Hizbollahin välillä eivät puhkeaisi uudelleen.

YK on vedonnut Euroopan maihin, jotta ne pikaisesti lähettäisivät joukkoja Libanonin laajenevaan rauhanturvaoperaatioon. YK on jo saanut useilta valtiolta "melko varmoja" lupauksia, kertoo järjestön varapääsihteeri Mark Malloch Brown.

- Homma on käynnissä, mutta tulevina päivinä täytyy tehdä paljon töitä, hän sanoi YK:n päämajassa pidetyn kokouksen jälkeen.

Malloch Brown kiirehti 3500 sotilaan vahvuisen etujoukon lähettämistä Etelä-Libanoniin kymmenen päivän kuluessa, jotta taistelut Israelin ja Hizbollahin välillä eivät puhkeaisi uudelleen. Aseet vaikenivat maanantaina.

Moni valtio penäsi YK:lta tarkempaa selkoa rauhanturvaajien toimivaltuuksista, joita on viikon takaisen päätöslauselman mukaan tarkoitus vahvistaa nykyisestään.

Rankan puolustusministeri Michele Alliot-Marie on varoittanut rauhanturvaoperaation saattavan kääntyä katastrofiksi, jos joukkojen toimivaltuuksia ei tarkenneta eikä mukaan saada useita muslimimaita.

Ranskan roolista epäselvyyttä

YK on pettynyt Ranskan lupaukseen lähettää vain 200 sotilasta, kun sille aiemmin kaavailtiin avainroolia uuden Unifil-operaation johdossa. Amerikkalaislähteiden mukaan Ranska harkitsee kuitenkin edelleen suurempaa panosta Libanon-operaatioon.

Malloch Brownin mukaan rauhanturvaajien tehtävänä ei ole riisua aseista Hizbollahin taistelijoita, mutta pienet aseistetut ryhmät saatettaisiin tarvittaessa riisua aseista voimatoimin, jos ne asettuvat vastarintaan. Hän tähdentää, ettei joukoille ole kaavailtu "hyökkäävää" roolia.

Unifililla on ennestään lähemmäs 2 000 rauhanturvaajaa Etelä-Libanonissa. YK:n tavoitteena on saada alueelle yhteensä 15 000 hengen vahvuiset joukot. Niiden kokoamista koskevaan neuvotteluun osallistui 49 maata.

Neuvonpidon jälkeen kukin operaatioon mahdollisesti osallistuva maa tekee vielä muodolliset päätökset asiasta. Joukkojen kokoamista monimutkaistaa se, ettei Israel halua rajansa taakse rauhanturvaajia valtioista, joiden kanssa sillä ei ole diplomaattisuhteita.

Joukot vaihtuvat Etelä-Libanonissa

Libanonin armeijan joukot ovat jatkaneet levittäytymistään maan eteläosiin. Aamuvarhaisella sotilaat saapuivat Khiamiin, jota pommitettiin rajusti taisteluiden aikaan. Kaupunki on ollut Hizbollahin tukialuetta siitä lähtien, kun Israel vetäytyi Etelä-Libanonista kuusi vuotta sitten.

Israel sanoo luovuttaneensa puolet alueesta YK:n rauhanturvaajille. Parhaimmillaan Etelä-Libanonissa oli 30 000 israelilaissotilasta, mutta nyt kaikki reservijoukot on kotiutettu. Varapääministeri Shimon Peres arvioi, että vetäytyminen on saatu loppuun viikon tai kahden kuluessa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.