Mainos

YK: Kiinan aids-tilanne hälyttävä

YK:n tuoreen raportin mukaan jo yli miljoona kiinalaista saattaa kantaa hi-virusta. Maailmanjärjestö arvostelee Kiinan viranomaisia tehottomuudesta taistelussa epidemiaa vastaan.

Suunnaton hiv- ja aidskatastrofi uhkaa Kiinaa, ja maassa saattaa olla pian enemmän tartuntoja kuin missään muualla, varoitettiin YK:n tänään julkaisemassa raportissa. YK:n aidsohjelman Pekingin-edustajat kehottivat Kiinaa ryhtymään pikaisiin toimiin ja suomivat paikallista hallitusta tehottomuudesta. YK:n dokumentin "Aids Kiinassa uudella vuosituhannella - jättiläismäinen haaste" mukaan hiv-tapausten määrä voi nousta Kiinassa parissa vuodessa maailman suurimmaksi.

Maailmanjärjestö arvosteli Kiinaa hiv- ja aidskriisin hoidosta voimakkaammin kuin aiemmin. YK:n mukaan Kiinan avoimuuden puute johtaa siihen, että epidemia leviää niin nopeasti. Raportin mukaan viranomaisten toiminta on ollut riittämätöntä suhteessa tilanteen vakavuuteen. Hallitus alkoi käsitellä ensimmäistä kertaa julkisesti ongelmaa, josta oli tiedetty vuosien ajan.

Tartuntoja voi olla jo miljoona

YK:n mukaan Kiinan seurantajärjestelmä on pahasti puutteellinen keskittyessään lähes yksinomaan sairaaloihin ja vankiloihin, ja useat tartunnat jäävät näin ollen havaitsematta. Kiinan hallituksen mukaan noin 850 000 kiinalaista on saanut hi-viruksen. Sen sijaan YK arvioi, että tartuntoja on jo noin miljoonaa tai jopa enemmän.

YK:n mukaan kiinalaiset eivät tiedä tarpeeksi aidsista ja peräti 80 prosenttia huumeidenkäyttäjistä kantaa virusta. Tilannetta pahentaa tietämättömyyden lisäksi työvoiman suuri liikkuvuus, köyhyys, laajalle levinnyt prostituutio, seksuaalisen avoimuuden lisääntyminen ja vähäinen kondomin käyttö.

Kampanjointi paras keino

Raportissa huomautettiin, että kampanjointi on osoitettu kansainvälisessä vertailussa parhaimmaksi mahdolliseksi keinoksi vähennettäessä tartuntojen määrää. YK:n mukaan tiedottamisessa voitaisiin käyttää hyväksi entistä enemmän esimerkiksi valtiojohtoisia tiedotusvälineitä.

-Miljoonat kiinalaiset eivät ole koskaan edes kuulleet sanaa aids. Monet uskovat edelleen, että on todennäköisempää saada hiv hyttysen puremasta tai kättelystä kuin neulan jakamisesta tai suojaamattomasta seksistä, raportissa huomautettiin.

YK:n mukaan esimerkiksi kondomimainosten kieltäminen televisiossa on ollut vääränlaista politiikkaa. Lisäksi paikallisten viranomaisten kerrotaan estävän asiantuntijoita tutustumasta tilanteeseen ja lääkäreitä sekä potilaita puhumasta. YK pitää tietämättömyyttä syynä myös siihen, että rahaa hankitaan edelleen verikaupalla kielloista huolimatta. Vuonna 1998 yli 6000 laittomasti kerättyä veripussia takavarikoitiin Henanin maakunnassa, ja 101 näytteestä 99 todettiin positiiviseksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.